7 доказани грешки при кърменето: подплатени с опит!

Докато търсих поредната история на успешно кърмила жена, за да видя дали принципите й съвпадат с моите, попаднах на една много изчерпателна статия за митовете при кърменето. Прочетох я и

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

установих, че правилните принципи са си правилни принципи, не са излезли само от моя субективен опит.

Принципите съвпаднаха не само с моите, но и с тези на другите успешно кърмили жени, чиито истории включих в серията.

Ще си позволя да цитирам някои от описаните митове, защото авторката се е изразила изключително добре. (по-добре, отколкото бих преразказала). Подбрах 7 от тези често допускани грешки, които са най-важни. Успее ли една майка да избегне тези 7 грешни разбирания, най-вероятно ще се радва на безпроблемно кърмене (ако, разбира се, всичко с нея и бебето е наред).

Макар че избрах седемте жизнено важни момента, препоръчвам ви да прочетете оригиналната статия, всичко написано е вярно. Просто тези, които аз подбрах, са, повтарям, жизнено важни.

Първо грешно разбиране:


„В родилния дом е добре бебето да се захрани на 6 (или 12) час след раждането, за да си почине майката, а то да се ‘изчисти’.
“Родих дъщеря си лесно и исках да й дам да суче веднага”, разказва Невена, 31 г., “но макар че и двете бяхме добре, ни разделиха за наблюдение и пренебрегнаха молбите ми. Чудя се защо, позната в САЩ започна да кърми бебето си на 10-тата минута след раждането, а на мен ми отказаха.”
В някои родилни домове в България все още се практикува именно така. Многобройни изследвания, както и дългогодишния опит на клиники по света показват, че нито бебето, нито майката имат нужда от тази почивка. Ако на бебетата се даде шанс и бъдат оставени на майчиния корем след раждане, голяма част от тях успяват да достигнат до гърдата съвсем самостоятелно, където засукват блажено. На друга част трябва да се помогне, за да засучат, но при всички случаи ползата от ранното закърмяне е голяма. Сукателният рефлекс в първият час след раждане е най-силен, и ако бебето засуче през това време, се повишава шансът за успешно кърмене по-късно. Ранното поставяне на гърдата помага на матката да се контрахира и плацентата се ражда по-лесно, а рискът от кръвоизливи е многократно по-нисък. И накрая – когато бебето се гушне в топлата прегръдка на мама и засуче, то се успокоява и се адаптира по-лесно в новата непозната среда, в която е попаднало. Ако чуете доводи от болничния персонал, че сте потна и мръсна от раждането, помолете ги да ви изтрият гърдите със стерилна вода – това е достатъчно, за да почисти зърната ви. Знайте, че някои акушерки практикуват ранното поставяне на гърдата само по изрично желание на майката, така че бъдете сигурна да ги уведомите, че искате да кърмите възможно най-скоро след раждането.“

Самата аз, макар че родих секцио, се опитвах да се докопам колкото се може по-бързо до бебето, защото знаех, че колкото по-рано го сложа на гърда, толкова по-добре. Макар че първото кърмене се осъществи чак след две нощи (знам, че е изключително много време), то се получи, защото синът ми постоянно стимулираше гърдите. А и може би защото бях секцио и кърмата принципно си слезе малко по-късно от кърмата при естествено родилите родилки, затова тези цели две денонощия не бяха „пагубни“ за кърменето. Но каквото можех, правех, за да съм по-рано при бебето. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Второ грешно разбиране:


„Кърменето разранява зърната на гърдите и е неприятно и болезнено.“Чувам страховити истории от някои приятелки колко болезнено е кърменето, а други разказват обратното – че е много приятно и пълноценно усещане. Кое е вярното?” – пита Ралица, бременна в 8 месец.
Зърната на гърдите се разраняват само, ако нещо в процеса на кърмене не е както трябва. Може би бебето не захапва гърдата правилно, и вместо да суче и ареолата, само зърното попада в устата му. То дърпа зърното в напразен опит да получи мляко и го разранява. Корекция на положението за кърмене често разрешава проблема веднага. Може би се е промъкнала гъбична инфекция, която прави ккърменето болезнено и трябва да бъде третирана. Кърменето не бива да бъде болезнено! Ако това е така, трябва да търсите къде е проблема и да го разрешите, за да стане кърменето отново приятно както за бебето, така и за вас.“

И от личния ми опит, и от чуждия опит излиза само една истина: точно, каквато е написана по-горе: Кърменето не трябва да боли. Боли ли, значи някъде нещо грешно се случва, бебето смуче зърното, а не лапа ареолата. Още когато се подготвях за кърменето, разбрах, че това е едно от най-важните неща и го обясних със снимки и видеоклипове. Когато започнах да кърмя, веднага щом усетих болка, слагах пръстта си в края на устичката на бебето, то пускаше гърдата, и опитвахме наново (под друг ъгъл, за да лапне добре). Нито веднъж не съм стискала зъби в болка, мислейки си, че „няма как, трябва да търпя“. Аз знаех, че ако боли, значи греша и трябва наново. Не допусках да ме боли, защото знаех, че ако ме боли, значи детето бозае много плитко и не успява да задейства сукателния си рефлекс, тоест не дава добри сигнали на гърдите, от колко кърма има нужда.

Трето грешно разбиране:


„Бебето се държи на гърдата не повече от 10 – 20 минути.“Когато родих дъщеря си, в родилния дом ми казаха да кърмя по 5 минути на всяка гърда” – Мила, 26 г. – “но тя постоянно искаше да суче и беше неспокойна, когато я махах от зърното. Много ми се искаше да я оставям по-дълго на гърдата, защото виждах колко е доволна, но заради получения съвет не смеех. Дали постъпих правилно?”
В първите дни и седмици след раждането бебетата често искат да прекарват много време на гърдата. Те сучат не само за храна, но и за комфорт и успокоение. За тях няма нищо по-приятно от това, да са сгушени на топло в прегръдката на мама, където могат да правят любимото си нещо – да сучат. Те са се упражнявали да смучат палчето си в утробата ви още от петия месец на бременността ви, и ако им дадете възможност, ще го правят и сега – на гърдите ви. Продължителното кърмене е начинът, по който природата кара родилката да си почине след раждането. Дайте шанс на бебето си да суче толкова дълго, колкото иска, дори в началото да имате чувството, че по цял ден кърмите. Така то се чувства уверено във вас и в себе си, знае, че е защитено и обичано. Скоро бебето ви ще започне да проявява интерес към заобикалящите го неща и ще започне да прекарва все по-мако време в сучене. Вместо да броите минутите, се насладете на тези интимни мигове на близост, която споделяте само двамата.“

Мен също ме съветваха в болницата да го държа най-много 20 минути. Не се вслушах в този грешен съвет. Щом бебето не иска да се отскубне, не значи ли това, че има нужда от още време? Така разсъждавах, простичко и майчински. Държах го на гърда, когато искаше и колкото време искаше, и през деня, и през нощта. С времето той започна да стои все по-кратко време на гърда, защото започна да бозае по-ефективно и спря да заспива на гърдата. Много е важно да не се ограничава кърменето на бебето по никакъв начин, защото така то няма да успява да дава точните сигнали на гърдите за своите нужди, те ще произвеждат по-малко кърма, то ще остава гладно. Бебето трябва да бозае колкото и когато пожелае, така то научава гърдите да се саморегулират.

Четвърто грешно разбиране:


„Докато млякото слезе, бебето трябва да се дохранва изкуствено, за да не гладува.
Нина, бременна в 29 г.с.: “ Притеснявам се дали бебето ми няма да гладува в първите дни след раждането – казаха ми, че млякото идва 2-4 дена след това. Трябва ли да го дохранват с адаптирано мляко, и няма ли да свикне с бутилката?”
В първите дни след раждането от гърдите се отделя коластра. Тази жълтеникава до златиста течност, често наричана ‘първа имунизация на бебето’, е от изключителна важност. Тя е много богата на имунни тела, особено на IgA, които предпазват бебето при първия му досег с новата, не-стерилна среда. Тези защитни фактори и имунни тела бебето не може да си набави от никъде другаде. Главната й функция е да предпазва новороденото от инфекции, като покрива чревният тракт с тънък защитен слой, който не позволява на инфекциите, на които сте били изложени вие, и на които е изложено то, да преминат. Коластрата е гъста и лепкава, високо концентрирана и лесна за разграждане, поради което е перфектната храна за бебето в първите дни след раждането. Съдържа важни хранителни съставки, особено важни при недоносените бебета. Тя е изключително лесноусвоима и малкото количество, което бебето изсуква в началото – по 1-2 чаени лъжички, е съвсем достатъчно за малките му засега нужди от храна. Коластрата действа като лаксатив и помага на бебето да отдели първите изпражнения – мекониум, чрез които от организма му се изхвърля билирубинът – причинителят на физиологичната жълненица. Бебето няма нужда от никакви допълнителни течности – коластрата покрива всичките му нужди. Физиологичното спадане на теглото в началото – от 5 до 7% е нормално, защото бебето отделя излишните течности от тъканите си, и не означава, че гладува. Дохранване в този момент би нарушило естествената стимулация на гърдите и би навредило на ритъма на кърмене, което много вероятно би довело до ранно отбиване на бебето.“

Когато бебето се слага на гърда при всяко поискване, то няма да гладува. Огромната грешка, която често се прави, е бебето да се слага по час на гърдата, то остава гладно и майката го дохранва с адаптирано мляко. Гърдите на всяка здрава майка имат пълния потенциал да изхранят бебето на сто процента, просто бебето трябва да се остави да бозае спокойно, със свой ритъм и темпо.

Пето грешно разбиране:


„Бебето трябва да се храни под час, а не на поискване, за да не се разглезва.
“Първия си син кърмих със строг драконовски режим – на три часа с почивка през нощта” – споделя Надя, майка на две деца. “Въпреки желанието ми успях да кърмя само 40 дена. С втория реших да послушам съветите на приятелки и да го храня на поискване. Установих, че е по-лесно – вместо да търпя ревящото бебе, за да стане еди-колко-си часа, вадя гърдите, само мир да има. Сега синът ми е на три месеца, сам си направи режим и кърменето е много спокойно и приятно.”
Храненето на три- и четиричасов график е предназначено за изкуствено хранените бебета. Изкуственото мляко се разгражда от детския стомах за около 2 ½ часа и оттам идва режимът. Майчиното мляко се усвоява по-пълноценно от бебето и се разгражда по-бързо, затова кърмачето често огладнява по различно време. Не се тревожете да го нахраните, дори да не е минало много време от последното кърмене – бебето знае по-добре дали е гладно или не от часовника ви. Имайте предвид, че за да наддава добре, средното бебе има нужда от поне 8 кърмения за 24 часа. Някои бебета се нуждаят от по-малко, други от повече, различните бебета се хранят по различен начин също както и възрастните. При храненето на поискване трябва да следите, кога бебето започва да проявява признаци на глад – да мърда с ръчички и крачета, да върти глава в търсене на гърдата, да прави сукателни движения с уста. Плачът е късен признак на глад и ако чакате детето да заплаче, за да го нахраните, може да откриете, че то е вече твърде раздразенено, за да яде.“

Този въпрос го засягам може би за десети път. Но ето поредното потвърждаване на моя опит, на опита на Нели, на опита на Мартина, на опита на Янита, на опита на майката с недоносеното бебе, на опита на майката с четири деца, както и опита на още една успешно кърмила майка. Всички ние, безпроблемно кърмили жени, потвърждаваме с личните си истории написаното по-горе.

Шесто грешно разбиране:


„Нощното хранене е вредно, защото разширява стомаха на бебето и го разглезва.
Ако не бъдат системно отучвани, почти всички бебета се будят през нощта, за да се хранят. Нощем нивата на хормона Пролактин, който отговаря за производството на кърма, са най-високи, и това е начинът на природата да осигури достатъчно количество мляко – ако бебето суче нощем, стимулира гърдите, Пролактинът повишава нивата си, и майчиният организъм произвежда повече мляко. Също така особено през първите дни от живота си, малкият бебешки стомах не може да издържа толкова дълго без мляко – той подава сигнал, че е празен и бебето се събужда, за да суче. Не се притеснявайте, че ще разглезите детето си, ако го храните нощем – напротив, така ще сте сигурни, че изсуква достатъчно мляко, и наддава добре, защото нощем бебетата сучат по-ефективно, по-бързо и почти не се разсънват, нито будят вас толкова много. Много педиатри знаят, че малкото стомахче има нужда не от дълга почивка, а от малко мляко за спокоен сън. Дори по някакви причини да решите да не кърмите нощем бебето, това не бива да става преди 40-ия ден от живота му – в противен случай, особено ако е съчетано с хранене под час, бебето може да не наддава достатъчно.“

Отново потвърждение са моята и други истории. Повечето бебета ИСКАТ да бозаят през нощта и майката би направила голяма грешка, ако спира детето си от нощното хранене.

Седмо грешно разбиране:


„Ако няколко седмици след раждането гърдите са меки и не ги чувствате пълни както преди, значи млякото в тях е намаляло и не стига.
Често нови майки се обръщат към лекари и акушерки с един и същи въпрос: “Помогнете! Гърдите ми омекнаха и не ги чувствам пълни както преди. Бебето наддава добре и е спокойно, но се притеснявам, че млякото ми е намаляло и може да не му е достатъчно.”
Между втория и седмия ден след раждането млякото ‘идва’ и гърдите се пълнят с преходно майчино мляко, което скоро е изместено изцяло от зряла кърма. През този период може да усещате гърдите си чувствително по-пълни и дори напрегнати, особено преди кърмене. Често гърдите произвеждат повече мляко, отколкото има нужда бебето, и това може да причини известен дискомфорт у вас, особено ако храните под час. Няколко седмици след раждането лактацията се установява. Това означава, че зрялото майчино мляко окончателно е изместило преходната кърма и количеството произвеждано мляко се регулира според нуждите на бебето. По това време гърдите вече не са така препълнени с мляко и може да ги чувствате по-меки и не така напрегнати, защото се произвежда толкова кърма, колкото има нужда бебето, вече няма свръхлактация. Не се притеснявайте, че кърмата ви е намаляла, просто кърменето следва естествения си ход.“

Вече ще се повторя, но категорично и отговорно заявявам, че това е вярно – лично аз съм го изпитала, както и още майки. Това е напълно логичният ход на нещата – гърдите да се урегулират и да станат меки и спокойни – знак, че вече не произвеждат твърде много кърма, а толкова, колкото е необходима. Ако бебето е щастливо и се развива нормално, майката може само да се радва, че гърдите й „са разбрали“ нуждите на бебето и дохранването с изкуствено мляко би навредило на процеса.


Ще продължа с търсенето на още истории на успешно кърмили жени. Лично аз ще интервюирам няколко познати, които също като мен кърмеха напълно безпроблемно. Искам да изляза от субективното и да мога след време да направя заключителни изводи, зад които съвсем спокойно и отговорно да мога да застана, без страх, че бих подвела някого. 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.