Ще се проваля ли в кърменето?

Скъпи момичета,

щом сте отворили тази страница, вероятно много искате да кърмите. Може би чакате рожба или пък наскоро сте дарили живот. Напълно ви подкрепям в желанието ви да кърмите. Поздравления и за това, че проучвате, търсите информация по въпроса.

Аз бях една от вас. Бях силно амбицирана да кърмя. Исках го, целях го, подготвях го. Успях да кърмя…или кърменето ми се получи – не знам кое е по-вярно. Бих се радвала да споделя опита си с тези, които желаят. Написах подробен разказ с проблемите, трудностите и решенията, въпросите и отговорите, възникнали преди и по време на кърменето. Излях си спомените в една тетрадка (на един дъх!).

Отне ми няколко изключително приятни часа да си припомня цялото кърмене. Ако тези няколко часа успеят да помогнат на няколко майки, би било чудесно.

Представете си, че сме седнали да пием кафе и аз просто ви разказвам. Не пиете кафе? Добре, направете си един топъл чай тогава! Взимайте и две бисквитки и сядайте на дивана…:)

ПРЕДИ ВСИЧКО ПОДЧЕРТАВАМ ДЕБЕЛО

Аз съм майка, която споделя своя положителен опит с кърменето с други майки. Нищо повече. Не ви карам да правите каквото и да било и не ви гарантирам, че нещо, което е работило при мен, ще работи и при вас. Аз имам глава на раменете, вие също. Когато аз кърмех, отговорността за кърменето беше изцяло моя, не на статиите, които бях чела. Същото е при вас.

…Между другото, готов ли е чаят? Да започваме ли? 🙂

НЕКА ЗАПОЧНЕМ С ЕДНА ИСТИНА:


Ако случайно, въпреки всички положени усилия, опити, време, енергия, по една или друга причина не успеете да кърмите, вие ще бъдете

ТОЧНО ТОЛКОВА ДОСТОЙНА И ДОБРА МАЙКА

колкото ако успеете да кърмите

и шансовете ви да отгледате здраво, щастлито дете ще бъдат

ТОЧНО ТОЛКОВА ГОЛЕМИ

колкото ако успеете да кърмите.


Да го повторя ли? Това е много важно, мили майки. Да не приемаме кърменето като фикс идея, която ако не се осъществи, би довела до поболяване.

Няма спор по въпроса за полезността на майчиното мляко (стига майката да е здрава). Кърмата наистина е най-доброто хапване, с което може да започне животът си един човек. Но тя не е панацея, не е гарант за вечно здраве и дълголетие. Познавам хора, които са били кърмени до годинка и половина, и сега, като възрастни индивиди, не се отличават с цветущо здраве. Кърмата е една много малка част от цялостните ни усилия за подобряване на имунната система. Това е битка за цял живот. Факторите, определящи здравето, са на брой колкото звездите. Дете, което е кърмено като бебе и после прекарало юношеството си в града, около булевардите, прегърбено пред компютър, дали е по-здраво от дете, захранено с адаптирано мляко, прекарало юношеството си в малко планинско градче?

Между другото, не си мислете, че навремето винаги са се кърмили. Ако се върнем векове назад, ще видим, че задължителен етикет при кралиците било да не кърмят. Това се смятало за много неприемливо, низко, долно, абсурдно. И въпреки това са се  запазили родовете,  не са изчезнали поради липса на ранно кърмаческо захранване.

Така говоря, все едно съм против кърменето:))) Аз съм много ЗА , но сами разбирате, че няма нищо фатално в този въпрос и можем да продължим нататък една идея по-спокойни.

След като си направихме чая (аз съм с кафе, между другото:)) и след като уточнихме, че ако в крайна сметка не успеем да кърмим, това няма да навреди на щастието на детето ни, е време наистина да започваме. 

Нека ви разкажа моята история…

 

 

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.