Здравка Грамадова: успешно кърмила с вдлъбнати зърна

Историята на тази майка би била много полезна на:

  • Майки с по-специфични зърна, които чуват мнения и „предвещания“, че няма да могат да кърмят.
  • Майки с недоносени бебета, които отново се сблъскват с гадатели, които виждат в стъклената си топка бебе, пиещо адаптирано мляко. 🙂

На такива бебенца им е нужно просто повече време. На първите – за да се научат да бозаят от гърдата на мама, на вторите – за да порастнат още малко и …да се научат да бозаят от гърдата на мама.

Какво трябва да прави мама, докато чака бебето си?

ТРЯБВА ДА ГО ЗАМЕСТВА

Това не означава майката да бозае вместо бебето (пази Боже! :)), а означава майката да се слее с помпата за кърма – да спи с нея, да се събужда с нея, постоянно да е с нея.

Съветвам ви в тази връзка да прочетете историята на успешно кърмилата майка на недоносено бебе, принципите много се застъпват с тази история.

Относно вдлъбнатите зърна:

Защо дори и майката да е с вдлъбнати зърна, бебето пак би могло да бозае?

Защото това, което едно бебе лапа при поставянето на гърда, е ареолата, а не зърното.

Има много материали по темата, как е правилно бебето да засмуква гърдата. В моята подготовка за кърмене показах няколко важни снимки и видеоклипове. Бебето трябва да суче дълбоко, не плитко. Сученето само на зърното води до огромен проблем, а именно:

Не се активира сукателният рефлекс на бебето и то не може да избозава хубаво кърмата. Не успява да даде точни сигнали на гърдите, от колко кърма има нужда. Това води до по-малко произвеждане на кърма и гладно бебе. И общо взето слага края на кърменето, защото майката започва да дохранва с адаптирано мляко.

Втория проблем, до който води плиткото сучене е:

Разранени зърна. Това от своя страна превръща цялото преживяване  за майката в травма, защото болката е много голяма.

Така че, това, какви точно са зърната, с каква форма, колко изпъкнали и колко вдлъбнати няма такова пряко касателство към правилното засмукване на бебето. То така или иначе не лапа зърното, а ареолата. Ако ареолата и зърното са достатъчно еластични, те ще успяват да се разтеглят до мястото, където се активира сукателния рефлекс.

Въпросната лична история е потвърждение на това, че ако майката е уверена в себе си и има доверие на природата и на бебето си, тя може да намери начини, по които да адаптира бебето към своето тяло.

Може би най-доброто, което би могла една такава майка да направи, е първо – да се увери, че има вдлъбнати зърна (между другото, моите се оказаха плоски, но това го разбрах по-късно, след като вече кърмех бебето напълно безпроблемно) и второ – да се свърже с доказан консултант по кърмене, който би й помогнал по-лесно да научи бебето да засмуква правилно гърдата.

Поздравления за тази упорита майка, която е намерила начини и не се е поддала на „предсказанията“ и стъклените топки…:)

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.