Споделете Вашата лична история с кърменето!

Убедена съм, че има много жени в България, които са кърмили лесно и безпроблемно.

Вече над 80 успешно кърмили майки се включиха в онлайн анкетата ми. Ако и вие сте такава – продължително кърмила майка, можете да се включите. Отнема 5 минути, а информацията, която ще споделите е много ценна. Когато събера над 200 попълнили, ще изведа резултатите и изводите в отделна статия. Това би ни помогнало да излезем от субективността на личния опит на една или две майки и да обобщим правилни и добри практики в кърменето, които доказано работят. А когато ги пресечем със съветите на експертите по кърмене, тогава вече информацията би била още по-точна и неподвеждаща младите бъдещи майки, които се готвят за кърмене. Така че – заслужава си!

Можете да попълните онлайн анкетата ТУК.

А сега ще отправя към вас едно специално предложение. 

Не би ли било чудесно бременните жени, търсещи информация за кърменето, да попаднат на серия от положителни истории на майки, минали по пътя на кърменето? Да разберат какво са правили УСПЕШНО КЪРМИЛИТЕ ЖЕНИ?


Когато споделих на сестра си за този сайт, тя ме попита:

„Не е ли по-добре да разкриваш проблемни истории на кърмили майки? Защо искаш да показваш само позитивни? В крайна сметка има много майки с проблеми в кърменето. „

Обясних и на нея, ще обясня и на вас.

Какво научава човек от една проблемна история на кърмила майка? Нищо.

Пример: „Моите мъки с кърменето“ – започва обясняване за недостига на кърмата, дохранването с изкуствено мляко, болезненото кърмене, недостатъчното наддаване на бебето, вътрешният конфлинкт на майката – дали да се откаже от кърменето или не…В 90% от случаите проблемите идват от недобра организация на кърменето (както и неправилно поставяне на бебето на гърда), това го казват консултанти по кърмене, работили години наред с проблемни случаи. Тоест – какъвто и да е сюжетът на такава драматична история – тя почти винаги казва единствено и само едно нещо: „Някъде по веригата сгреших и започнаха проблеми„. Какви точно са вече проблемите е без значение за читателя, защото проблемите могат да се решат само и единствено от професионален консултант по кърмене. Не могат да се „теглят съвети“ от получените проблеми на кърмили майки.


Какво имам предвид?

Ако една майка се подготвя за кърменето, тя трябва:

 1. Да разбере природата, логиката на кърменето.
 2. Да научи кои са правилните принципи на кърменето.
 3. Да си намери добър консултант по кърмене за всеки случай.
 4. Когато роди, да започне да пригала правилните принципи на кърмене.
 5. АКО получи проблем, тя трябва да се обърне към консултанта си да реши нейния КОНКРЕТЕН проблем.

И понеже аз не мога да направя платформа за решаване на конкретни кърмачески проблеми ( не мисля, че такава платформа може да се направи, защото при проблем е нужна работа с консултант, а не четене на статийки!), то тогава мога да се захвана с точка 1 и точка 2, а именно:

Да помогна на бременните жени да разберат ПРАВИЛНИТЕ принципи на кърмене, така че да намалят риска да направят грешка, която да им усложни кърменето.

Затова искам да събера ПОЛОЖИТЕЛЕН кърмачески опит. Там е истината. Не в отрицателния. Ако например 100 жени, кърмили лесно и без проблеми, са кърмили бебето на поискване, а не точно през 3 часа, това би означавало, че е доста вероятно кърменето на поискване да е ПРАВИЛНИЯТ ОБЩ ПРИНЦИП, нали така? Личните истории на успешно кърмили жени биха подпомогнали да се изгради цялостната обективна картинка: да се намерят пресечните точки между личния опит и съветите на експертите и тези точки да са един много верен ориентир за бъдещите кърмачки.

И така. Ако вие сте успешно кърмила майка, с лесно и безпроблемно кърмене, защо не отделите половин, един час в някоя приятна съботна вечер да споделите своите положителни спомени? Аз го направих много подробно, вие няма нужда чак толкова детайлно. За мен беше огромно удоволствие да си спомням тези моменти, докато пишех. Сигурна съм, че и на вас би ви било приятно и мило да опишете спомените си.

Вие сами можете да прецените – анонимен ли да бъде разказът ви, със снимка или без, колко да е дълъг, това аз не мога да кажа.


Можете да ми пратите разказа си или на личната ми поща:

mail: andoniq.g@gmail.com

или през фейсбук:

https://www.facebook.com/lesnokyrmene

https://www.facebook.com/andoniya.karakitukova


Не се колебайте да ми пишете, да ми зададете въпрос, да изкажете мнение! При първа възможност ще ви отговоря!

Поздрави,

Андония

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

2 коментара по темата “Споделете Вашата лична история с кърменето!”

 1. Няма да разказвам за моите трудности в кърменето, но ще кажа, че на мен лично ми помогнаха не само предварителната информация и разговопите с конкултант, но най-вече истоиите на жени с проблеми, защото ме вдъхновиха да изобретя своя начин за справяне и да повярвам, че това изобщо е възможно. Сега къря успешнои смятам да го правя достатъчно (според моите разбирания) време. Благодаря много за прекрасните статии!

 2. Здравейте!

  Знаете ли, накарахте ме да се замисля. Защото навремето аз също се мотивирах от отрицателния опит на моите близки и познати. Изпитах зверски страх да не се вкарам в същите кошмари и дадох всичко от себе си да избегна драмата. Може би наистина има хора като мен и Вас, които действат напук на случващия се около тях провал. Но също има и жени, на които такова обкръжение би им подействало смазващо и те биха си помислили: „Еми, явно е много трудно да се кърми, за всеки случай ще си купя шишета за изкуствено мляко, то не знаеш, дали ще имаш кърма…“. Може да е от полза да се покажат и случаи с проблемно кърмене, най-вероятно ще покажа. Но с много ясното послание: „ЕТО ТОВА не искате да ви се случи“. Да разберат хората, че не е нещо нормално да имаш проблеми, не е нещо нормално да „нямаш кърма“ и че те има какво да направят, за да се справят.

  Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.