Психологическо проучване между 393 кърмещи жени

Ще ви запозная с малка част от социално-психологическата страна на кърменето. Може би защото по образование съм психолог, изпитвам голямо влечение към именно тази страна на кърменето. Кърменето не е просто хранене на бебето. Знаете ли, че има следдипломно образование: „Психологически аспекти на кърменето“? Цял един курс с материали за четене. Човек би се замислил:

„Какво пък толкова има да се каже по тази тема? Какво толкова има да се изследва? Важно ли е изобщо?“

Хм. Как да отговорим? Това не е важно за хората, които не ги вълнува – те или кърмят, или не, и толкова. Важно е обаче от една страна за хората, които искат да изкачат няколко допълнителни стъпала в опознаването на кърменето, да надникнат по-дълбоко в процеса. Важно е и за науката, обществото като цяло, защото колкото по-добре опознаваме различни процеси, толкова по-успешно бихме могли да ги караме да се случват.

И така. Попаднах на специализирано научно списание за педиатри и общопрактивуващи лекари. Там е публикувано едно интересно изследване на социално-психологическите фактори на кърменето. Ето линк към изследването:

Социално-психолгически фактори на кърменето.

Идеята на това проучване е да се констатират основни личностни характеристики на кърмещи жени/ некърмещи жени, както и социално-психологическите фактори, които биха могли да окажат влияние на лактацията.

Какви са изводите, които са изведени от това изследване на 393 кърмещи жени?

  1. Кърмещите жени са в по-голямата си част екставертни хора, които имат склонност да споделят проблемите си, да търсят решения и да се адаптират към околната среда с помощта на положителни емоции.
  2. Майката на кърмещата жена, както и нейният съпруг, са двете основни фигури, които влияят позитивно на нагласата към кърменето и желанието да се кърми.
  3. Кърмещите жени в по-голямата си част са изградили положителната си представа за кърменето още преди дори да забременеят. Те са одобрявали, харесвали кърменето преди да станат майки.
  4.  Женските и детски консултации са с голямо знаение за оформянето на нагласата на майката за кърменето.

Един извод не можах обаче да разбера. Проучването извежда като заключение, че най-честата причина за ранно прекратяване на кърменето е „здравните проблеми при детето и майката“. Подозирам, че това е леко подвеждаща информация. Утвърдени консултанти по кърмене споделят, че в 90% от проблемните случаи става дума за недобра огранизация на кърменето, както/или неправилно поставяне на бебето на гърда, откъдето следват куп проблеми. Имайки предвид, че това изследване е проведено между 25 годишни майки със средно образование, предполагам, как са отговорили повечето от проблемните кърмачки. Написали са например като причина за преминаване към изкуственото мляко:

„кърмата ми не беше достатъчно“

или

„кърмата ми не нахранваше бебето“

Такива и подобни отговори са ги обобщили като „здравни проблеми“.

Нали вече знаете, че кърмата не е достатъчно, защото не сте стимулирали гърдите правилно/достатъчно често, а не защото имате проблем със здравето?

Та, интересно проучване. Би било още по-интересно да се проведе проучване между кърмещи жени, но с примерно по-висока степен на образование, или също така по-възрастни. Както ли би излязло тогава като извод?

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.