Как да поставим бебето на гърда…правилно?

„Ето, сложих го на гърдата, хайде, бебе, яж!“


Понякога неопитните майки поставят бебето грешно на гърда, мислейки си, че щом е лапнало „нещо там“, значи си бозае и всичко е наред.

Има случаи, когато наистина е достатъчно просто да доближим новороденото до гърдата, за да стане правилното засукване. Някои бебета нямат нужда изобщо от насоки. Те още от първия път засукват като професионалисти. В тези случаи майката трябва просто да дава гърдите си на бебето всеки път, когато то пожелае и за колкото време то пожелае и общо взето дори няма да се занимава да мисли за кърменето.

Но. Има едно но. 🙂 Кърменето е процес, в който участват двама души. Често майката, поради неопитност, заема такава поза, накланя се по такъв начин, поднася гърдата си към устата на бебето така, че то засуква грешно. Понякога, в стремежа си да се напаснем, ние реално ограничаваме достъпа на бебето до млякото.

Затова първото нещо, за което трябва да се подготвим още докато сме бременни е именно това:

Правилното поставяне на бебето на гърда.

За целта първо ще ви покажа едно кратко видео:

Мои приятели, които чакат бебе, избраха Ася Демирева, жената, която обяснява, за свой личен консултант по кърмене, защото очевидно са усетили, че могат да й се доверят. И наистина. Съветите, които дава, са напълно правилни и не биха подвели никого. Демирева има опит във воденето на лекции и консултирането на жени от повече от 6 години.

Неслучайно в съветите си за успешно кърмене тя засяга темата за правилното поставяне на бебето на гърда.

Това е ключов момент. 

Между другото, Ася Демирева заслужава отделна статия само за нея, защото има много полезни материали, на които си заслужава да ви обърна внимание. Но това в следващата статия.

Преди да разгледаме какво точно съветва консултантът по кърмене, нека уточним:

Какво значи правилно и какво значи грешно поставяне на бебето на гърда?


Правилното поставяне улеснява достъпа на бебето до кърмата.

Грешното поставяне затруднява този достъп.


А защо е толкова жизнено важно бебето да има улеснен достъп до млякото?


Защото ако му е затруденен достъпа, то няма да може да избозава достатъчно количество мляко, което да отговаря на нуждите му. Издърпвайки по-малко мляко, гърдите ще започнат да произвеждат по-малко мляко. Защото гърдите работят на принципа ТЪРСЕНЕ-ПРЕДЛАГАНЕ. Колкото повече мляко излиза от тях, толкова повече мляко произвеждат. По този начин, те дори и да са имали нужното количество мляко, ще отговорят на сигнала на бебето и условно казано ще си помислят:

„Щом бебето дърпа толкова малко мляко, явно произвеждаме твърде много. На него очевидно му е достатъчно по-мъничко количество“.

Млякото ще намалява, бебето ще продължава да стимулира слабо гърдите. Ще остава гладно и недохранено. В един момент от болницата ще установят, че не качва достатъчно на тегло и ще кажат на майката:

-Мамче, нямаш кърма. Трябва да дохранваш с адаптирано мляко.

Това „нямане на кърма“ не е Божа работа, както го описах подробно в предната статия, а е причинено от твърде малко стимулиране на гърдите. То може да се коригира, ако майката започне да поставя бебето ПРАВИЛНО на гърда, улеснявайки достъпа му до млякото. (+ давайки му гърда на поискване денонощно) Така то ще започне да бозае истински и гърдите ще се активират в произвеждането на повече кърма.


Тоест ако поставяте бебето грешно на гърда,

СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ.

Според мен, във видоклипа на Ася има застъпени 2 много важни момента.

Нека започнем така:

 1. Бебето трябва да лапне ареолата, а НЕ само зърното.

Видяхте ли как консултанката показа нагледно? Тя хвана ареолата като сандвич, който да поднесе към устата на бебето. Сложи си двата пръста на „3 и 9 по циферблата“, защото бебето беше легнало. Ако условно главата на бебето е изправена срещу гърдата на майката, тогава пръстите биха притискали ареолата на „12 и 6 по циферблата“. Идеята е в устата на бебето да влезе „сандвич“, който включва ареолата и зърното.

По този начин ареолата и зърното се разтягат почти до гърлото на бебето и успява да се активира сукателния му рефлекс. Помпата се включва. 🙂 Ще усетите силен вакуум на ареолата, но не болезнен. Ще чуете как бебето започва да гълта ритмично. Ще усетите как се отпуска. Това са все знаци, че то наистина бозае.

Ако лапне и смуче само зърното, гърдата няма да може да се разтегне чак до онази част в устичката му, където се отключва сукателния рефлекс. Помнете, зърното е само изхода на млякото, то ви служи за „примамка“ на бебето. Самите каналчета са в областта на ареолата, притискайки тях, млякото реално се източва.

Ако много ви боли при кърмене, значи бебето смуче зърното. Не допускайте да ви боли! Не е нормално. Ако ви заболи, веднага вкарайте пръст в края на устичката на бебето и то само ще пусне. Но не го отскубвайте, защото това допълнително ще разрани зърното. Опитвайте наново, докато не усетите, че сте му „натъпкали целия сандвич“ в устата! 🙂

2. Бебето може да лапне ареолата и зърното САМО АКО СА ДОСТАТЪЧНО МЕКИ.

Тази част от видеото на консултантката също смятам за изключително важна. Защото в началото, когато гърдите ви още се учат на саморегулация, напасват се с бебето и се опитват да разберат колко точно кърма трябва да произведат за нуждите на този малък човек, те е възможно един или няколко пъти да се препълнят, че дори и да се запушат.

Ако държите гърдите без никаква стимулация няколко поредни часа (примерно през нощта бебето си спи и вие си спите, без да се изцедите един, два пъти), тогава е почти сигурно, че на другия ден ще се събудите с ИЗНЕНАДА: ДВА ОГРОМНИ КАМЪКА!

Това е един много критичен момент, защото ако сте неуверени в себи си и  в това, което правите и тръгнете да молите акушерки за помощ, на 90% ще се хлъзнете и ще си усложните кърменето много, много. Защото медицинският персонал ще реагира изключително драматично, ще ви каже, че работата е сериозна, направо загубена, че задължително трябва да дохраните бебето с адаптирано мляко, докато ви правят някакви безсмислени компреси и ви „пресоват“ агресивно гърдите с помпи, междувременно ще ви хокат, как сте се докарали до такова положение, бебето ви отстрани ще реве от глад и изобщо картинката ще бъде пълна. Не стига че ще изпитвате огромна физическа болка, но и ще се чувствате лоша майка. КОМУ Е НУЖНО ТОВА???

Ако се стигне дотам, че да оставите гърдите наистина няколко поредни часа без да излиза кърма от тях, каквато грешка аз направих, тогава просто трябва да ги поизцедите, омекотите в ареолата, така че бебето да може да лапне. Ареолата и зърното трябва да са меки и еластични. Не се притеснявайте:

 • Първо от вида на гърдите: те ще ОГРОМНИ, СВРЪХТВЪРДИ и на БУЧКИ. Просто ще имат вид на нещо, което ще се пръсне.
 • Второ от това, че адски много ви болят. Нормално да болят. Но нали сега ще ги облекчите..
 • Трето от това, че бебето ще реве силно от глад. Знам, колко е неприятно, но трябва да стиснете зъби и да проявите търпение. Нищо няма да му стане да ви поизчака малко да омекотите ареолите.

Ася показа как става омекотяването на ареолите. Забележете, че притискането става първо към гръдния кош. Натискате деликатно навътре и после с леко изтласкване, но много нежно и внимателно. Важно е да се успокоите и малко по малко да си масажирате гърдите, да понатискате навътре ареолата (края на ареолата, реално натискайте в средата на гърдата, не се и доближавайте до зърното! Нямате работа там.:))

Моито гърди бяха запушени, толкова напращяли, че дори не пускаха кърма. Но с много търпение и спокойствие (аз знаех, че ще ги отпуша, нямаха къде да ходят:)), те се отпуснаха, започнаха да пускат мляко, ареолите омекнаха и така дадох на бебето, което започна да „изпомпа“ на секундата. Облекчението е невероятно.

Масажът и омекотяването на ареолите в такава ситуация е по-подходящ да се направи на ръка. Ръката по-добре усеща къде, колко и как да натисне. Тя работи по-нежно (стига да е вашата, а не на някоя акушерка!). Мислете си за бебчето и за това, как ей сега ще си го нахраните. Това допълнително ще ви отпусне и ще ви повлияе положително.

Въпросът с правилното поставяне на бебето на гърда крие една загадка:

Как да накараме бебето да си отвори толкова широко устата??

Ако чисто и просто насочим гърдата към устата на бебето, има риск то да си отвори прекалено малко устичката и да лапне само зърното. Затова трябва напълно съзнателно да се опитваме да „му натъпчем сандвича в устата“. 🙂

За да го предизвикаме да си отвори устата като гладно гардже, трябва на първо място:

 1. Главата на бебето да е срещу гърдата. (Ако помните, консултантката го каза във видеото) Вратът му да е спокоен, да не е извит наляво или надясно. Това е доста логично и може би чисто инстинктивно ще си го наместите така. Пробвайте вие да пиете вода с глава, обърната на едната страна. Ще усетите колко ви е неудобно! А и ако главата му е обърната на една страна, му затруднявате лапването на ареолата. Направете един експеримент със себе си. Съберете си пръстите на едната ръка, без да ги свивате. Пробвайте да лапнете събраните, изпънати пръсти чак до кокалчетата (тези след ноктите) с глава, обърната към тях. Ще лапнете много лесно. После пробвайте същото, но с извит врат на едната страна. Ще видите, как с единия край на устата ще лапате „по-плитко“, няма да стигате чак до кокалчетата.
 2. Използвайте зърното като примамка. Вижте тази снимка:

Тоест не насочвате зърното право към устата му, защото така то би лапнало само зърното. Това, което правите е, насочвате зърното към горната му устна, плътно, така че долният край на ареолата опира в долната устна. Понеже бебето иска да стигне зърното, което му гъделичка горната устна, то ще си отвори широко устата. В момента, в който отвори и горната му устна мине над зърното, вие тогава вече накланяте зърното централно към устата му и така „му донатъпквате“ и горната част на ареолата. Доста непрофесионално се изразявам…Но това е.  Изобщо не е сложно.

Виждате ли на тези снимки? Примамваме със зърното, бебето го „гони“ с устичка и като го стигне: хоп! Вкарваме му целия сандвич! 🙂 Забележете колко широко е отворена устата на бебето.

Ето още една илюстрация: Белите стрелки показват как първо брадичката допира гърдата (долната устна се опира в долния край на ареолата) и после, когато бебето отвори широко уста, за да лапне зърното – му вкарвате „всичко“.

Ще ви покажа и още няколко добри клипчета:

На следващото видео ще видите първо анимация на неефективно, плитко сучене и след това, как майката го слага правилно на гърда:

Не следващото видео консултантката много точно демонстрира с новородено бебче как точно да се залъже със зърното:

Ако имате нужда от още демонстрации, напишете в Гугъл „baby latch on“ и започнете да разглеждате. В категорията „Материали“ ще кача след време абсолютно всички видеоклипове и изображения, които преценя,че са много полезни.

И така. „Урока“, който научихме от тази статия е, че е много, много, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно да поставим бебето на гърда така, че то да лапне голяма част от ареолата и да забозае наистина.

В някоя от следващите статии ще разгледаме ключови пози, които улесняват такова поставяне.

Чао засега, мили мами!

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

2 коментара по темата “Как да поставим бебето на гърда…правилно?”

 1. Здравейте,

  Трябва ли да се доизцеждам след като бебето се нахрани,за да стимулирам кърмата? Също така тя се наяжда от кърмата в едната гърда,да изцеждам ли другата или да и давам да суче и от двете през определен интервал от време?

  Благодаря!

 2. Здравейте!

  За съжаление нямам право да ви давам конкретни съвети. Нямам етичното право, тъй като аз не съм експерт, а обикновена успешно кърмила жена, която събира опит от специалисти и споделя своя личен опит. Разбира се, бих Ви отговорила спрямо моя опит, но наистина Ви съветвам в такива случаи да звъните на сертифициран консултант по кърмене. Напишете в гугъл „консултант по кърмене по райони“, ще Ви излязат списъци с телефонни номера на консултанти в различни квартали. Много от тях ще си вдигнат телефона и ще ви посъветват безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.