Същият принцип на кърмене: 11-то затвърджаване

Продължавам с търсенето на истината за лесното и безпроблемно кърмене. След като ви споделих моя личен 100% положителен кърмачески опит и започнах да събирам личните истории на други успешно кърмили майки, неусетно стигнах до единадесетото по ред затвърждаване на този принцип.

Принципът на кърменето на поискване (колкото често, колкото дълго иска бебето)

Наистина вече се уморих да обяснявам едно и също (11 пъти излизат едни и същи изводи, представете в отделни статии да трябва да ги описвате всеки път. :). Не искам да се повтарям, само ще ви препратя към онези статии, които доказват този повтарящ се майчински опит:

Майка, кърмила над 3 години

Кърменето на Милена Николова

Опит на още майки

Поредна успешна история на кърмене

Кърменето на Янита Миланова

Кърменето на Мартина Иванова

Кърменето на Нели Василева-Стефанова

Кърменето на работеща майка с 4 деца

Кърменето на Здравка Грамадова

Кърменето на недоносено бебе

Моята лична история

Макар че историята на тази въпросна майка не е фокусирана конкретно върху кърменето, а върху бременността, раждането като цяло, все пак майката засяга с няколко параграфа и кърменето. Тя казва буквално няколко изречения, които обаче са достатъчни, за да разберем позицията й. Ще цитирим и ще си позволя да удебеля някои думи:

„….който обича контрола и да е много стриктен, първите месеци с бебето ще му се сторят кошмарни, затова отпуснете се, не е нужно да има режими в началото – бебето иска само гърди / не кърма от шише/ и гушкане и ако му ги давате, винаги когато иска – ще е много спокойно 😉

Разбира се, за да имате кърма, трябва да се храните много добре и много на често, да пиете достатъчно вода, да не давате на бебето друго освен гърдата, да го слагате много често да суче, никакви допълнителни адаптирани млека, води, сокчета и т.н. поне първите 3,4 месеца 🙂

За съжаление това, което установих от собствен опит е, че лекарските съвети са точно обратните и много жалко, затова бебетата са доста ревящи в началото – лекарите казват – да не го свикнеш много на гърдата, или другото – ако плаче да го дохраниш с адаптирано мляко, да му направиш режим на 3 часа и да се цедиш и не знам какво…Много жалко, защото 90 % от всички жени, които познавам, не са кърмили, заради лекарски грешни съвети, давани още бебето като се роди…А точно когато бебето се роди, ти като си ошашавена, и ако не си добре подготвена, да държиш на твоето, нямаш представа кое е правилно и правиш каквото ти кажат 😉 „

Тези думи разкриват опита и позицията на майката за това, по какъв начин е правилно да се кърми едно новородено. То не трябва да се кърми под час, защото създаденият изкуствено режим може да не отговаря на нуждите на конкретното бебе.

Огромният парадокс, който често се случва при майки, последвали съветите на медицинския персонал в болницата, е следният:


Майката кърми бебето си през 3 часа и го държи по 20 минути на гърда, не повече! (да не се разглезва…)

То обаче много реве (иска още кърма и гушкане, милото…).

Понеже все реве, майката по съвет на акушерките, започва да го дохранва с адаптирано мляко.


Звучи доста грешно, нали? И е. Вместо да го дохранва с изкуствено мляко и да увеличава значително риска да спре кърменето, майката трябва просто да слага бебето по-често на гърда, за колкото време то пожелае. Давайки му нужното време, то ще успее да даде точните сигнали на гърдите, колко кърма да произвеждат, за да удовлетворява количеството индивидуалните му нужди. (майката, естествено, не трябва да пречи на комуникацията между бебето и гърдите, като ги доизцежда след всяко кърмене).

Това, което майката трябва да направи, ако, разбира се, всичко е нормално, няма някакви физиолични особености при нея или при бебето, е:

  • да го слага толкова често на гърда, колкото то пожелае
  • да го държи толкова време на гърда, колкото то пожелае
  • да не допуска бебето да засуче грешно. Ако усеща болка, значи бебето бозае грешно. Трябва да накара бебето да лапне ареолата дълбоко, а не зърното.
  • да се поизцежда (не докрай) тогава, когато усети силно напрежение и болка в гърдите от свръхлактация (което се случва първите дни, докато гърдите се адаптират към нуждите на бебето). Цеди се, докато се усети облекчение.

И това е.

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.