Да избегнем най-честите проблеми при кърменето

Ще ви запозная с един материал от доктор Ружа Панчева. Това е видео, което педиатърката е направила, съвместнос  с онлайн портала Дечко.

Първо ще кача видеото за тези от вас, които направо искат да го изгледат – предупреждавам, дълго е. При това е само първата част, засягаща проблемите с кърменето, произлизащи от майката. За онези от вас, които нямат един час време, ще синтезирам най-важните точки и съвети под видеото.

Може би се чудите защо посвещавам статия на проблемите за кърмене при положение, че постоянно говоря как този сайт не решава проблеми, а търси добрите, правилни практики в кърменето.

Да, именно – тази статия е посветена точно на това – КАК да избегнем най-честите възможни проблеми при кърменето? Тоест какво Е ДОБРЕ да правим с цел превенция. Доктор Панчева отива и отвъд тази тема, говорейки за това, какви мерки да вземем, ако все пак получим проблема. Това също е ценна информация, но аз ще наблегна на превенцията.

Като за начало: ето го видеото:

За да избегнем най-честите проблеми при кърменето, първо трябва да знаем КОИ СА ТЕ.

Първият проблем, с който се сблъскват много неопитни майки кърмачки е:

Разранените зърна.

Как да избегнем проблема с разранените зърна?

На първо място, като се научим да поставяме бебето правилно на гърда – осигурявайки на бебето лесен достъп до гърдата, така че то да поеме възможно най-голяма площ от нея. Когато позата е добра, това създава предпоставка за бебето да поеме хубаво, дълбоко гърдата и по този начин да се получи ефективно бозаене. Позата трябва да е такава, че бебето да е изцяло обърнато срещу гърдата, в една линия, да не му е извънато вратлето на една страна. Бебето трябва да е на достатъчна височина – точно срещу гърдата, не по-ниско от нея. (Майката би могла да си помогне, като сложи възглавница в скута си, за да повдигне бебето на нивото на гърдата).

На второ място майката трябва да предложи гърдата на бебето по такъв начин, че то да лапне голяма площ от нея. Тя трябва да насочи зърното към нослето, над горната устна и когато бебето, „гонейки“ зърното, отвори широко устичката си, майката бързо да приближи гърдата към бебето, така че голяма част от ареолата да остане в устата на бебето. По този начин то ще бозае правилно – ефективно и без да наранява зърното.

Важно е и по време на бремеността да се изчистим от гъбички. Ако имаме кандидоза, това може да се пренесе на бебето и после, по време на кърмене, то да прехвърли кандидозата на гърдите на майката.

Следващ често срещан проблем е този с препълнените, болезнени гърди.

Как да избегнем проблема с препълнените гърди?

Този проблем се получава най-често след първите 2,3 дни. Тоест в началото – когато гърдите все още се учат да се саморегулират. Обикновено първият ден гърдите на майката са много меки и еластични. Скоро това се променя и гърдите като че ли рязко се напълват с кърма.

Това „рязко“ и болезнено препълване на гърдите най-често става при неефективно сучене на бебето и при пропускане на кърмене. В тази връзка е важно:

  1. Да позволим на бебето да суче правилно, ефективно
  2. Да не правим дълги паузи между кърменията. Ако например през първите дни през нощта решим да спим спокойно без нито да кърмим, нито да поизцедим гърдите, твърде вероятно е на другия ден да срещнем проблема с препълнените и твърди като камък гърди. Честото бозаене е най-добрата превенция на препълнените гърди.

Друг проблем, с който се сблъскват някои майки, това са вдлъбнатите зърна.

Какво можем да направим, ако имаме вдлъбнати зърна? Можем ли да решим този проблем?

Доктор Панчева на първо място успокоява майките, като казва, че вдлъбнатите зърна не означават невъзможност за кърмене. С малко помощ от консултант по кърмене или човек, който има опит в тази сфера, майката би могла да кърми безпроблемно. В някои случаи може да се наложи употребата на силиконови зърна, но не винаги. Най-доброто нещо, което служи за превенция на проблеми при кърменето, е:

бебето да бъде поставено на гърдата непосредствено след раждането, за да може да се упражнява на гърдите, докато са още много меки и еластични.

Тогава има голям шанс то да поеме голяма площ от гърдата и да успее да придърпа повече гърда към меката част на небцето си.

Все пак, ако майката се съмнява, че има такива зърна, най-добре е предварително да си намери добър консултант по кърмене, за да е спокойна след раждането.

Стигнахме до един често срещан проблем в началните седмици на кърменето, а именно:

запушено каналче.

Как да избегнем проблема със запушеното каналче?

Едно от важните неща, които трябва да правим, е да даваме на бебето да суче честичко, тъй като препълнените гърди са предпоставка да се запуши каналче. Освен това е хубаво често да сменяме позите на кърмене.

Друго нещо, което трябва да правим, за да избегнем запушване на гърдата, това е да избягваме стягащи дрехи, сутиени с банели, притискащи материи, както и да спим твърде дълго на едната страна, защото така увеличаваме риска от запушване.

А ако вече се стигне до проблема, доктор Панчева обяснява подробно какво да правим. Едно от нещата е да слагаме бебето в такава поза да суче, че брадичката му да опира бучката, където е запушеното канлаче. По този начин то, докато бозае, движи ритмично брадичката и „разбива“ бучката.

Още един проблем, с който се сблъскват някои майки, това е:

маститът.

Това е бактериална инфекция, която се проявява с почти същите симптоми като при настинка и грип. За щастие инфекцията се случва между млечните канали, а не в тях, тоест не заразява млякото и майката може да продължи да кърми, дори и с мастит.

Как да се предпазим от появата на мастит?

Имайки предвид, че предпоставка за появата на мастит са препълнените гърди, запушени канали, както и разранени зърна (защото отворените ранички са вход за инфекцията), то най-добрата превенция на мастит е именно:

правилното поставяне на бебето на гърда/ честото сучене колкото време бебето желае/ сменянето на позите на сукане/ избягването на притискащи дрехи.

Но към тези неща добавяме и избягването на стрес. Майката трябва да е спокойна, да не се тревожи, да се храни нормално и да пие течности.

Ако въпреки всичко получите мастит, има определени действия, които можете да предприемете. Доктор Панчева ги обяснява подробно във видеото.

Последният често срещан проблем при немалко кърмачки, това е:

недостатъчното кърма.

Как да се предпазим от този така често срещан проблем при кърменето?

Имайки предвид, че кърменето се случва на принципа търсене-предлагане, то колкото по-често гърдата бива стимулирана, толкова повече мляко ще се научи тя да произвежда. Понеже най-честите причини за недостатъчно кърма са: неефиктивното сукане/ дългите паузи / държането на бебето на гърда точно определно време/ кърменето под час, то избягвайки тези грешки, ние рязко увеличаваме шанса да имаме задоволително количество кърма за бебето. Разбира се, може да има и други причини, дължащи се на проблеми от страна на майката или на бебето, но те са по-скоро към изключенията, а не към общия случай. Общият случай е, че кърмата на майката намалява поради недобра организация на кърменето и/или неефективно сучене.

Трябва да имаме и предвид, че след няколко месеца може да се сблъскаме с така наречените лактационни кризи – моменти, в които чувстваме, че кърмата не стига на бебето, че нямаме кърма. Те са нормални периоди, свързани с бурен растеж на бебето. Когато периодът отмине, гърдите ще произвеждат даже повече кърма (разбира се, ако не сме им попречили със залъгалки, шишета, дохранвания и т.н.)


Това бяха основните моменти, които биха създали проблеми при кърменето. Показах ви, благодарение на доктор Ружа Панчева, как можем да се предпазим от тях.

Надявам се да сте прочели нещо полезно!

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.