Майка, кърмила над 3 години: нейният принцип

Вече официално станахме 10 майки, успешно кърмили жени, които сме спазвали:

един и същ основен принцип.

Много съм щастлива от този факт, защото започвам да се доближавам до истината за правилното кърмене. Интересно ми е, дали принципът ще се съхрани, когато започна да проучвам и мненията на експерти. Засега съм още на ниво: „какво казва опитът на майките“, но постепенно ще погледна темата по-всеобхватно.

В процеса на събиране на чужд положителен опит с кърменето, попаднах на ето тази лична история.

Направо ще изкарам най-съществения извод, който съвпада с извода на останалите 9 майки (включително и аз). Ще си позволя да цитирам и да удебеля някои текстове:


„…Разбра се, че тези методи на кърмене (на три часа, без нощно хранене, подсладена вода, ограничено време на гърдата)
не дават желания резултат: бебето ми не само не наддаваше, но след 40-ия ден беше започнало да спада на тегло. Озовах се в затворен кръг на кърмене, дохранване с изцедена кърма, цедене, стерилизиране на шишетата, о, Боже, пак е дошло време за кърмене…

…..С помощта на новонаучените неща в кратък срок успях да реорганизирам кърменето на дъщеря си, да спра дохранването и досадното цедене и да започна да се водя по нея, а не по часовника. И тогава пред мен се откри цялата прелест на кърменето:

изведнъж усетих колко е приятно и лесно.“


И така. Историята се повтаря отново и отново и отново. Вече чак ми стана леко досадно да пиша едно и също, но всяка една безпроблемно, успешно кърмила майка се е придържала към този принцип:

Бебето е шефът. Не майката. Не акушерката. Не който и да било друг.

В анализирането на успешното кърмене на Милена Николова много точно описах факторите, които са повлияли на перфкетното кърмене. Изобщо, навсякъде, където кърменето се е получило ЛЕСНО , майката се е ръководила от сигналите на бебето. И не се е вслушвала в съветите на медицински персонал или познати да създаде режим на бебето.

Защото създавайки режим на хранене на бебето, майката нарушава правилната комуникация на бебето с гърдите. Стимулирайки ги, то им дава сигнал, колко кърма да произвеждат. Ако майката пречи на бебето да стимулира гърдите, когато то усети нужда (това може да е през един час, половин час в началото – напълно индивидуално), тогава гърдите ще произвеждат по-малко кърма от необходимото, бебето ще остава гладно, майката ще започне да дохранва и така се влиза в порочния кръг.

Бебето не трябва да се отскубва принудително от гърдата. Коя е майката, че да преценява, дали се е нахранило или не? То се храни със свое темпо, в началото много трудно бозае. Щом бебето стои на гърдата, значи има нужда от това, дали бозае, дали си прави почивки, в които придремва, то е новородено и му е нужно време да се адаптира. Майка му му е необходима денонощно. Давайки нужното време на бебето, то постепенно научава гърдите точно колко да произвеждат, (стига майката да не му пречи, доизцеждайки се след всяко кърмене!), започва да бозае по-ефективно и стои по-малко време на гърдата. Просто е нужно малко търпение и разбиране от страна на майката, няма закъде да бърза.

Ето това е основният принцип на тази поредна успешно кърмила майка: иска ли бебето гърда, слагай го, остави го да бозае, колкото време му е необходимо, не му създавай режими, не се доизцеждай. Предостави  време на бебето да пообщува с гърдите и да им даде правилните сигнали, колко мляко да произвеждат. Тогава всичко ще се нареди и кърменето ще стане изключително лесно.

Забележка: в началото, докато гърдите се учат на саморегулация, те могат да произвеждат повече мляко и да се препълват, да болят. Тогава майката трябва да ги  поизцеди , докато усети облекчение, не докрай! Друг случай, когато цедено е полезно и жизнено важно, е когато майката се налага да „замества“ бебето, например то се е родило недоносено и тя го чака няколко седмици – през тези седмици тя трябва да се цеди възможно най-често, за да стимулира производството на кърма. Но доизцеждането на гърдите след всяко кърмене е грешно, защото дава подвеждащ сигнал на гърдите да произвеждат повече мляко. Колкото бебето стимулира (без майката да го ограничава) – това е правилният сигнал за гърдите.

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.