Срещате трудност с кърменето? Забравете за БГ-Мама!

Това е една изключително важна тема, мили бъдещи майки. Поемам цялата отговорност за всичко, което ще напиша, стоя зад всяка дума и си позволявам да ви съветвам, защото съм напълно спокойна, че няма да ви подведа. Напротив, ако спазите принципа, който ви кажа, ще вземете правилното решение.

Като казвам БГ-Мама, нямам предвид точно въпросния сайт. Използвам БГ-Мама като събирателно понятие на всяка една информация „на парче“, която може да получите.

Каква голяма грешка правят много майки? Коя е грешката, която СИ ЗАСЛУЖАВА да избегнете?


Майката започва да кърми. Поради някаква причина кърменето се усложнява, става проблемно, трудно, ужасно. Майката изпада в паника и започва да стреля с въпроси из пространството (в интернет, по телефона на познати майки кърмачки и т.н.) Получава съвети на парчета – оттук, оттам, от тази майка, от онази майка, от на еди кой си консултант статията му….Започва да се хваща като удавник за сламка за всичко, което чуе или прочете. Резултатът не закъснява: проблемите се задълбочават, стресът на майката и на бебето също.


ЕТО ТАКЪВ СТРЕС СИ ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕК ДА ИЗБЕГНЕ.

Може да избегнете този лош кърмачески сценарий по един приятен, лесен и достъпен начин:

Като проучите и намерите доказан консултант по кърмене преди да родите.

Преди, преди, преди! Подчертавам: ПРЕДИ ДА РОДИТЕ. Тръгнете ли да го търсите, след като сте родили, рискът да се хлъзнете поради стрес е голям. А представете си да го правите в седмия месец от бременността си, например. Вие сте спокойни, позитивни, в очакване на най-хубавото, разполагащи с време. Настанявате се удобно на дивана с чаша чай, проучвате си, намирате двама, трима доказани консултанта по кърмене, свързвате се с тях да разберете доколко натоварен е всеки един от експертите и дали би имал евентуално възможност да ви съдейства при нужда след няколко месеца. И просто сте си спокойни.

Разбира се, най-добрият вариант да избегнете проблематичното кърмене е да се подготвите за основните принципи, правилното поставяне на бебето на гърда, правилната организация на кърмене (защото неподготвеността по тези въпроси е основата на проблемите при 90% от майките, според експерта по кърмене Христина Янева). Ако знаете какво да правите, когато бебето се роди, тогава вие няма да се поддадете на (ЗА ЖАЛОСТ) често грешните съвети от страна на медицинския персонал в болницата и изобщо няма да стигнете до проблеми.

Но в крайна сметка, човек дори когато е подготвен за кърменето, никога не знае, дали ще възникне проблем. Може пък бебенцето да е с къса юздичка на езика и затова да засуква грешно или пък майката да има травмиращо, тежко раждане, което да се отрази на бебето и кърменето. Вие трябва да си оплетете кошничката преди да родите. Да, може да няма проблеми и да си кърмите леко и приятно (като мен)

А ако пък има проблем? Тогава какво ще правите? Тоест човек трябва да се подготви и за лошото, а като дойде хубавото, нека дойде! Добре дошло е!

Сега може би си мислите, че твърде песимистично ви карам да разсъждавате. Вие искате да се настроите позитивно, да вярвате, че ще кърмите без проблем, да не си вкарвате черни мисли, които могат да провалят хубавата ви нагласа. Не. Не ви вкарвам лоши мисли. Вкарвам ви реализъм, който е много ползотворен и ще ви помогне да кърмите без драми. Много истории на майки съм слушала и чела – все жени, които са имали травмиращо изживяване с кърменето. И проблемите тръгват от едни и същи места:

  • Майката е била прекалено неподготвена и неуверена в себе си като майка. Вместо да се вслушва в сигналите на бебето и собствените си инстинкти, тя е следвала сляпо и уплашено всичко, каквото й кажат в болницата, близки, познати. Нямала е основа от принципи, на която да стъпва, а се е лъкатушела между чужди влияния. Това е довело до: или грешно бозаене на бебето, или до грешна организация на кърменето, а най-често и двете.
  • След като майката е получавала проблем, е започвала хаотично да разпитва наляво-надясно и е продължавала да следва сляпо къде, каквото чуе. Проблемите са се задълбочавали.

Дори и да вярвате и да сте позитивно настроени, че ще ви се получи кърменето, ако не сте подготвени, ще е достатъчно нещо съвсем мъничко в началото да ви уплаши и оттам да забравите за вярата си. Затова ви казвам, че този реализъм, който искам да ви предам, ще ви помогне да кърмите, няма да ви попречи.

Макар че се изкушавам да засегна темата: как изобщо да не стигате до проблем с кърменето, няма да го направя, защото темата тук е: ако вече имате получен проблем, какво да правите. Първия въпрос, свързан с подготовката за едно правилно кърмене, ще го засегна в друга статия и ще сложа линк, за да я прочетете.

И така. АКО получите проблем при кърменето, вариантът е САМО ЕДИН:


СПЕЦИАЛИСТ ПО КЪРМЕНЕ, който да ви съдейства напълно.

Работите само с него. Не чувате какво казва майка ви, успешно кърмилата ви приятелка, познатата ви с подобен проблем, статията на еди кого си. Нямате уши за нищо друго освен за това, което ви казва ВАШИЯТ консултант по кърмене.


Не си и помисляйте да поствате някъде въпрос към майките в интернет. Те ще ви подведат. Не защото са глупави жени, некадърни, лекомислени, необразовани или нещо подобно. А защото те имат МНОГО ОГРАНИЧЕН ОПИТ. Опит само с тяхното дете – дали положителен или отрицателен, няма значение. На вас ви трябва човек с много опит в решаването на разнообразни чужди проблеми.

Давам пример със себе си. Аз съм майка. Кърмих успешно – лесно и дълго време. Знам горе долу кои са добрите практики в кърменето, имам самочувствието, че знам някои често срещани митове и истини за кърменето. Знам какви грешки правят много често майките. Но, ако отида в дома на ревяща от болка жена с едната гърда препълнена до пръсване и запушена, другата с разранено зърно с рагади, застанала пред екселска таблица с отчет на кърменията си последните две седмици, с шише адаптирано мляко на масичката до нея и ревящо, ритащо бебе в скута й, което не иска да лапне пълната й гърда….

няма да мога да й помогна.

Съжалявам, просто няма да мога. Да, аз знам що годе добрите практики в кърменето, но при тази жена нещата са много оплескани, нямам опита да реагирам адекватно.

А добрите консултанти по кърмене го имат. Те редовно се сбслъскват с всякакви „кърмачески каши“. Объркани режими на кърмене, довели до пълен хаос и неспособност на гърдите да се саморегулират. Грешно, плитко сучене на бебето, което не му позволява да бозае достатъчно мляко и то намалява, физиологични особености на бебето или гърдите на майката, които „тайничко пречат“ нещата да се случат…и много други. Те просто знаят как се решават проблеми, обикновените майки не знаят.

Важно е обаче консултантът да е само един. Да ви следи само той. Недейте разпитва няколко консултанта едновременно. Помощта на парче няма да ви реши изконно проблемите. Трябва ви един специалист, който да проследи изцяло какво се е случило, кои са точните причини за появата на трудности.

От изключително значение е да се доверите на наистина доказан специалист. Не на случаен. Защото реално, и аз мога да стана консултант по кърмене – само минавам един курс и готово. Но какъв консултант ще бъда? Без опит, тоест никакъв.

Просто проучете добре. Вижте каква квалификация има консултантът: дали е сертифициран от международен борд, доколко е активен: основател ли е на някаква асоциация, група, води ли лекции, обучения, семинари, има ли написани материали, колко семейства са му се доверили, от колко години практикува, вижте го дали има видеоклипове с лекции, където говори, гостувал ли е някъде, какви интервюта е давал, утвърден ли е.

Само ако сте сигурни в опита и компетентността на експерта, ще можете да му се доверите изцяло и да следвате всичко, което ви каже. Това е:

  1. Още докато сте бременна, проучвате двама, трима най-добри консултанта по кърмене.
  2. Свързвате се с тях, за да разберете, кой до колко е свободен и би ли могъл да ви съдейства при нужда след 2,3 месеца.
  3. Спирате се на един.
  4. Междувременно се подготвяте за кърменето с идеята, изобщо да не ви се наложи да стигате до консултант.
  5. Раждате, започвате да кърмите с пълната  си отдаденост и любов.
  6. Ако случайно нещо леко започне да кривва от правия път: звъните на консултанта. Няма форуми, няма „обади се на приятел“. Просто звъните на консултанта.

ЕТО ТАКА ще си спестите драмата покрай кърменето. Виждате, че не е кой знае колко трудно. Кърменето може наистина да бъде лесно и приятно, но човек трябва да знае, къде са подводните камъни, които биха могли да му попречат да изживее това голямо щастие!

Надявам се да прочетете тази статия още докато сте бременни, защото тогава тя ще ви е най-полезна.

Успех, мили майки!

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.