консултантът по кърмене Деси Пеева - нейните съвети за успешно кърмене

Консултантът по кърмене Десислава Пеева: ценни съвети!

Ето кой е следващият специалист, чиито материали ще използвам като ориентир в търсене на най-добрите практики за лесно и безпроблемно кърмене:

Десислава Пеева.

Избрах нея, защото е доказан експерт на тема кърмене. Международно квалифициран консултант по лактация , Ла Лече Лига Лидер, Лектор в „Академия за родители“, гост лектор в училища за родители, автор на безброй материали, посветени на кърменето. Притежава и личен блог, откъде всъщност научих за всичките й специализации:

Блогът на Деси Пеева

Както и при другите справки със специалисти, няма да ви представям всичко, което са казали, показали и т.н. Не е това целта. В този сайт аз не анализирам проблемни случаи, нямам компетенциите да решавам проблеми. Ако имате проблем: прочетете това.

Целта ми е да намеря и да ви покажа доказаните ДОБРИ ПРАКТИКИ в кърменето. Да разберете как е правилно да се кърми, за да може да се радвате на лесно кърмене.

И така. Внимателно подбрах материалите на Деси Пеева, на които ще ви обърна внимание:

На първо място: въпросът с истинността на информацията:

Деси Пеева насочва вниманието ни към това, да мислим с главата си, когато четем. В предната статия ви показах нагледен пример за „промиване на мозъци“ на бременни жени. Но аз се фокусирах върху многото вещи, които ще се опитват да ви продадат, макар че са напълно безполезни. Пеева обаче минава едно нагоре и алармира за грешната и подвеждаща информация из интернет, касаеща самото кърмене. Винаги когато четем нещо, ние носим отговорността дали ще го приемем за истина. Има много информация, която е подвеждаща и трябва да мислим какво стои зад информацията, кой стои зад нея, какво цели. Също така истината за един човек може да НЕ е обективна истина. Вижте какво казва Деси Пеева:

„Личния опит на даден автор може да е чудесен за него самия, но ние майките заслужаваме адекватна, доказана и обективна информация за въпросите, които касаят нашето здраве и това на децата ни.“

Това тряба да търсим: доказано правилните принципи в кърменето и доказаните грешки. Една лична история сама по себе си няма стойност, тя не дава информация. Само ако тя се постави в контекста на още стотици истории, научни доказателства и мнения на установени експерти по кърмене – тогава цялото нещо добива смисъл.

Намиране на подходящата поза за кърмене

Деси Пеева говори и за различните пози при кърмене. Това е много ценна информация и е добре всяка бременна жена, която се готви да кърми, да се запознае с различните пози на кърмене. Ще направя отделна, много подробна статия за това, когато събера информация от повече експерти. Истината е, че всяка майка се спира на една, две, три пози, но не избира всички. Взависимост от ситуацията, работи различна поза най-добре. Например, ако гърдата прелива и пръска струя като фонтан, е най-подходяща биологичната поза, защото бебето получава по-голям контрол над гърдата и само определя колко и кога да пие и кога да спре (не му „изливаме“ струята в устата, така би се задавило). Разгледайте позите, които Деси е описала, има и картинки. Има и един интересен момент, който аз лично, си признавам, пропуснах, когато се учех да кърмя.

Моментът с удобството. Деси подчертава, че е важно майката да се настани удобно, за да е стабилна за себе си и за бебето. Понякога, при неопитност, неинформираност и прекалено желание да се „напаснем“ към бебето, ние приемаме крайно неудобни пози. И аз така: прегърбвах се изключително. Но някакси не го усещах като проблем, защото съм си добитък :), както ви казах още тогава. За щастие моето неудобство не се отразяваше на стабилността на бебето, но е факт, че има пози, при които на майката й е удобно, лесно, на детето му е добре. Ключът е в подготовката и в експериментирането после.

Кога да се кърми бебето, колко често?

Деси Пеева разкрива в своята статия, която съм линкнала по-горе, основните моменти от тази тема – и то по един много закачлив, лек и лесно разбираем начин. Снимките на бебенцата и това, какво те биха казали в този момент, отговарят на въпроса: Кога да се кърми едно бебе?

Бебето трябва да се храни на поискване, а не точно през 3 часа – това намеква Пеева, показвайки как бебето само дава сигнал кога иска да се храни. В първите седмици след раждането му бебето трябва да се поразбужда да суче, защото някои бебета са много сънливи, а е важно да се хранят често – през цялото денонощие. Също така бебето трябва да се следи за сигнали, показващи дали е гладно и да не се допуска да се стига чак до рев. Тогава вече е твърде гладно, изключително афектирано от липсата на кърма. Ако бебчето си дреме спокойно, може да се насочи гърда към него да се види, дали ще засуче. Ако пък е много активно и будно, това несъмнено е знак, че ще засуче, ако му се поднесе гърда. Ако си лапа пръсчето и започва да нервничи, значи е крайно време да се нахрани, за да не стигне до рева, когато вече то е много гладно и огорчено.

Капаните за бъдещите майки

Обърнах внимание на тази тема и в предната статия, когато споделох с вас съветите на консултанта по кърмене Ася Демирева. Тук, при Десислава Пеева, отново виждам тази тема.

Става въпрос за това, че бременните жени, които са изключително заляти с агитации, брошурки, лекции, училища, академии, продукти, са изправени пред изпитанието на пазара. Дали да си пълянт главата с информация като „какъв модел биба да взема“ или да отделят време за важните неща като например „как се слага бебето правилно на гърда, откъде мога да науча“?

Когато аз се се приготвях за раждането и малко след това, докато се учех да кърмя, сама усетих как бибката е нещо, което би попречило на сукателния рефлекс на бебето и я хвърлих. Изцеждах се на ръка, защото вярвах до болка на себе си и на усета на ръката си, а не на помпата, която не бе създадена за моя случай, а за общия случай на милиони жени. С цеденето на ръка определено не сбърках. Странях упорито и от шишенцето адаптирано мляко, което ми поднасяха в болницата, защото имах доверие на тялото си и на бебето. Странях и от протекторите на зърна, защото исках да имам 100% усет на кожата, за да реагирам, ако усетя болка. Смятах, че ако сложа бебето на гърда така че да не боли изобщо, значи вероятно то е засукало правилно. А с протекторите нямаше да разбера, дали и доколко ме боли. Не сгреших. Но това е моят частен случай, не го взимайте за обща истина. Пеева сама подчертава, че не е черно бяло – има случаи, в които трябва да се ползват протектори или АМ, но само когато това е препоръчано от специалист по кърмене, който следи, работи с майката и според нейната ситуация, е преценил така.

Но общата добра практика, която би могла да се извлече е: няма нужда да си купувате всякакви помпи, млека, протектори, биби, шишета „за всеки случай“ преди да родите. Не само е излишно, но и може да настрои съзнанието в лоша посока. Знайте, че ако нещо стане, винаги може да се купи нещото от аптеката. Така че преспокойно можете да отидете да раждате само с ,образно казано, празен сак…и знания в главата! 🙂

Кога е нужно изцеждане на гърдите?

Изключително изчерпателна статия. Линкнала съм я горе. Няма да напиша нищо повече, просто я прочетете, всичко е казано в нея. Тази статия ще ви изгради едно знание в главата, че цеденето има своето място – в определени случаи. Така че, когато в болницата ви кажат, че задължително трябва след всяко кърмене да доизцеждате гърдата „докрай“, вие няма да изпълнявате като уплашени овце, а ще мислите с главата си. Между другото, казаното от Десислава Пеева за цедено се препокрива изцяло с казаното от Христина Янева на същата тема.

Първият контакт с бебето

Съветите на всички експерти по кърмене са едни и същи: колкото по-рано бебето се сгуши в майка си и остане с нея – денонощно – толкова по-големи са шансовете са лесно кърмене.

Затова е най-добре майката да настоява да е при бебето си възможно най-скоро след раждането и да ОТКАЖЕ КАТЕГОРИЧНО да й вземат бебето през нощта. Бебето трябва да е с майка си постоянно. Да суче, когато поиска, защото така то показва на гърдите от колко мляко има нужда, научава ги да се саморегулират и поема количеството мляко, което му е необходимо, за да започне да наддава след първоначалния спад на теглото. Честото сучене предотвратява до голяма степен запушване на канали и препълване на гърдите.

Компресия на гърдата за по-голяма струя мляко

За първи път разбрах за тази техника, като прочетох статията на Деси Пеева. Линкнала съм я в началото. Много простичка техника, която би работила в случаи, когато бебето дърпа прекалено вяло кърма и изсуква прекалено малко кърма на едно хранене. Тогава мама може да помогне на гърдата да пусне по-голяма струя, като направи компресия на гърдата. Препоръчвам ви да прочетете статията.

Десислава Пеева има още немалко материали. Специално на видеоклиповете ще обърна по-специално внимание в някоя от следващите статии.

Лек ден от мен! 🙂

 

 

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

18 коментара по темата “Консултантът по кърмене Десислава Пеева: ценни съвети!”

 1. Please let me know if you’re looking for a article
  writer for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a
  good asset. If you ever want to take some
  of the load off, I’d love to write some articles for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested.
  Thanks! http://n-f-l.jp/3030-bbs/yybbs.cgi

 2. Excellent items from you, man. I’ve consider your stuff previous to and
  you’re just extremely excellent. I actually like what
  you’ve got right here, really like what you’re saying
  and the best way during which you are saying
  it. You make it enjoyable and you still take care of to
  stay it wise. I can’t wait to learn much more from you. That is really a terrific web
  site. https://angel.co/jim-griffin-10

 3. Дрессировка кавалер кинг чарльза http://dressirovkaobuchenie.ru/132.html множество людей заводят четвероногих питомцев в качестве охраны двора или квартиры от недоброжелателей.

 4. В настоящее время покупатели проявили большой интерес к новинке – живым цветам в стекле. Они прекрасно смотрятся на столе, на тумбочке, по внешнему виду ничем не отличаясь от обычных живых цветов, подробнее читайте на сайте http://tvoi-noski.ru

 5. Ревность является отрицательным и разрушительным чувством для любовных отношений. Конечно, в малых дозах она даже полезна, но здесь речь идет о том, что человек психически нездоров. Читайте об этом подробнее на сайте ladysarafan.ru

 6. Для контроля работ на строительном объекте вводится строительно-техническаяэкспертиза, которая подразделяется на несколько видов. Так, экспертизе подвергаются: здания и сооружения, работы, строительные проекты, качество строительства, недвижимость, судебная экспертиза строительства, подробнее читайте на сайте http://montazhnik02.ru

 7. Шампанское ассоциируется у людей с праздником. Среди разных его сортов особое место занимает брют. Этот напиток родом из Шампани (провинция во Франции) имеет легкий вкус и свежий аромат. Читайте об этом подробнее на сайте ladystory.ru

 8. На рынке спальных принадлежностей особое место занимают подушки и одеяла с натуральными наполнителями, в частности, подушки из овечьей шерсти. Этот природный материал еще с библейских времен используется человеком для изготовления одежды, бытовых и постельных принадлежностей. Читайте об этом подробнее на сайте dettka.com

 9. О деньгах много писали, пишут и будут писать. Без них как говорится: «Ни туды и ни сюды», подробнее читайте на сайте http://xozyaika.com

 10. Наверняка каждый согласится, что с самых малых лет нужно приучать детей к носке исключительно качественной, полезной для ног обуви, в которой они будут себя чувствовать комфортно всегда и везде, подробнее об этом читайте на сайте nalatty.com

 11. Парикмахерская – это предприятие бытового обслуживания, которое посещают практически все жители города. Подробнее читайте на сайте shoptrip.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.