Защо кърменето на Милена Николова се е получило?

Ако първото нещо, което някой прочете за кърменето, е личната история на Милена Николова – майка, кърмила успешно (и в един момент едновременно) двете си деца, той би си помислил, че кърменето е най-лесното и естествено нещо на света.

И то наистина е така.

НО, ако са налице някои фактори. При Милена всичко е вървяло по мед и масло просто защото всеки един правилен принцип е бил спазен.

Ето защо кърменето на Милена се е получило толкова лесно:

 1. Тя е била здрава. Бебетата й са били здрави. Нямало е някакви физиолигични особености като изкривяване на устичка, къса юздичка на езика или нещо друго, което би довело до проблеми при засукването. Тоест тук е имала късмет, всичко да е наред с нея и децата. (Шансът и вие да имате този късмет е много голям, така че спокойно. )
 2. Бебетата й за засмукали правилно. Ключов момент, за да може да се задейства сукателния рефлекс и за да не се разранят зърната. За разлика от тази майка, аз трябваше да науча сина си да лапа ареолата, а не зърното, защото ако оставех на него, той си отваряше твърде малко устичката и засукваше плитко. Винаги, когато усещах болка, го спирах на момента (слагах пръст в края на устичката и той пускаше сам) и опитвахме отново, докато не засукваше правилно. Тази майка сама споделя в личната си история, че бебето е забозало като професионалист, тя е нямало нужда да го учи.
 3. Майката е кърмила като животно. Звучи нелепо, нали? За животинското кърмене съм говорила вече няколко пъти. Според моя личен опит, както и според опита на други безпроблемно кърмили майки, основата на лесното кърмене е много проста: бебето иска да бозае-майката го слага на гърда-то бозае. Това е цялата философия. Има една приказка, че колкото по-умно е едно животно, толкова по-трудно става кърменето. Затова при хората често възникват проблеми. Самото кърмене е най-простото нещо на света, но ние, хората, със своята аналитична мисъл, правим вмешателства в перфектно работещата природа, като се опитваме да контролираме кърменето, вместо да се доверим на бебето:

„Дали да не го дохраня с адаптирано мляко, докато ми слезе кърмата? Сигурно коластрата не му стига.“

„Дали да не го събудя да яде? Вече 2 часа и половина само спи…“

„Дали да не си доизцедя гърдите докрай? Има още кърма в тях, а бебето вече се нахрани…“

„Дали да не го отскубна вече от гърдата? Какво е това едночасово висене!“

Тези и още вмешателства са пример за грешките, които човекът прави и които усложняват кърменето, създават проблеми и много често водят до ранно прекратяване на кърменето.

Ако майката кърми като животинче, без много много да му мисли: постоянно се разхожда с бебето, дава му гърда, когато то си поиска, гушка си го, радва му се и просто си му дава гърда, тогава е почти сигурно, че кърменето ще е изключително лесно и безпроблемно (подчертавам, че е важно бебето да бозае дълбоко, а не плитко, в противен случай ще има проблеми).

Във връзка с животинското кърмене: тази майка, както и аз, както и Нели, Мартина, Янита, Здравка, майката на  4 деца, майката на недоносеното бебе, както и още една успешно кърмила майка,

значи вече ставаме 9 успешно кърмили жени, които:

сме кърмили на поискване, а на по часове.

Твърде вероятно е кърменето по поискване да е правилен подход, защото ставаме все повече майки, които сме кърмили по този начин и не сме сгрешили. А и логиката е много проста:

Когато бебето се роди, то трябва да комуникира с гърдите, да им зададе тон, да им „каже“ колко кърма трябва да произвеждат. Всяко бебе има различна нужда и затова би бозало през различни интервали – някои през 2 часа, други през половин час. Ако бебето иска много често на гърда, това значи, че гърдите все още произвеждат по-малко кърма отколкото бебето се нуждае и то ги стимулира и „подсеща“, че трябва да се задействат. Гърдите след няколко дни комуникация ще разберат точно колко трябва да произвеждат (освен ако майкта не ги е объркала, като ги е доизцеждала след всяко кърмене) и ще се научат да се регулират сами. Ако бебето се слага на гърда през 3 часа, твърде вероятно е да остава гладно, защото количеството кърма, които гърдите произвеждат може да не отговаря на нуждите му и тогава се започва дохранване, цедене и изобщо всякакви въртележки, които правят кърменето проблемно и понякога водят до края му.

Почти във всяка българска болница ще получите напътстване да храните бебето на всеки 3 часа. Това грешно и опасно подвеждане на майката се корени в нуждата на болницата от добра вътрешна организация на времето (има си график на стената: време за кърмене, време за сменяне на памперси и т.н.) Всичко е организирано. Ако в болницата сестрите апелират към кърмене на поискване, би настъпило усложнение във вътрешния ред: всички майки ще искат да са в стая с детето си, може да не достигат стаи, ще има скандали, защо за някоя майка няма стая и т.н.

4. Майката е вярвала на себе си и на бебето и е пресявала чужди съвети

Тук идва изключително важният момент, че кърменето е за уверени хора. Тоест ако майката роди неподготвена, неинформирана и разчита единствено и само на външни съвети, тя ще бъде много лабилна, стресирана, и ще следва сляпо всичко, което чуе (а то невинаги ще е в нейна полза). Лъкатушейки се така между чужди упътвания,  тя ще забрави да се вслуша в най-важното: бебето. Бебето дава всички необходими сигнали, за да разбере майката, какво трябва да прави. Но ако майката е без самочувствие и вяра в майчинския си инстинкт, тя ще се подведе и е почти сигурно, че някъде ще направи грешка:

 • Например, ще послуша акушерката и ще си мие гърдите със сапун (много грешно – сапунът ще изсуши кожата, ще направи рагади)
 • Ще послуша медицинско лице да се доизцежда слев всяко кърмене (така ще обърка гърдите, майката трябва да се цеди само ако усети голяма тежест – за леко облекчение, или ако има недоносено бебе и се цеди, за да стимулира гърдите, докато чака бебето няколко седмици)
 • Ще послуша някого и ще кърми на всеки 3 часа, дори и бебето да дава знаци, че е гладно още на втория час. (Така кърмата няма да достига на бебето и ще започне дохранване с изкуствено мляко, майката ще си мисли, че „просто няма кърма“)
 • И така нататък.

Бих заключила, че при въпросната успешно кърмила майка, всички фактори са били налице:


 1. Нямало е физиолигични особености, които да усложнят кърменто
 2. Бебетата са бозаели правилно – дълбоко, а не плитко
 3. Майката е била уверена и се е вслушвала в бебето, била е устойчива на чужди апели
 4. Майката е кърмила като животно – където, когато бебето поиска, не му е налагала изкуствен режим

Четирите ключови момента за безпроблемно кърмене са били изрядни – ето затова кърменето на тази майка е станало толкова лесно и е било толкова приятно.

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.