Какво казва експертът по кърмене Христина Янева?

Време е да се допитаме и до екпертите. Ще започна с екперта по кърмене Христина Янева.

Тя е не само сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC.

Христина Янева е една от жените, основали Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Освен това, лектор, обучител на медицински лица и доброволни консултанти по кърмене, съавтор и консултант на публикации за кърмене към онлайн медии, списания и други материали за кърмене.


Само за 2017 година между 300 и 400 семейства са се доверили лично на Янева да ги консултира и както тя самата пише в сайта си, да им гушка бебетата :). Около 1000 майки са й звъняли по телефона с личен въпрос за кърменето. Около 200 майки са били с нея на лекции. Общо около 1600 семейства са се доверили на тази жена през 2017 година. А за рамките на 10 години блогът й е преглеждан 3 000 000 пъти.


Всички тези данни съм ги взела от нейния сайт, който линкнах малко по-горе.

Преди да се впусна в „докладване“ на това, което Христина Янева препоръчва, ще ви покажа една нейна лекция относно митовете и истините при кърменето. Силно ви препоръчвам да отделите половин час да я изгледате много внимателно, да слушате активно, а не да чувате ;):

Много ми хареса колко простичко Янева обясни някои неща. Направи ли ви впечатление честотата на едно нейно твърдение? Каза го поне няколко пъти:

Това е моментът с правилното поставяне на бебето на гърда, правилното засукване.

Тя потвърди тезата, че е жизнено важно бебето да бозае правилно. Самата техника на кърмене, тоест: как бебето се поставя, как лапва гърдата – определя (ако говорим за общ, а не патологичен случай, разбира се) колко кърма бебето ще избозава, което пък от своя страна е един от най-ключовите моменти при правилното кърмене.

Ако бебето лапва грешно гърдата, примерно много плитко и суче през зърното, а не притискайки ареолата, тогава то ще избозава много малко мляко, което няма отговаря на нуждите му. И понеже гърдите произвеждат толкова кърма, колкото получат външен сигнал, че трябва да произвеждат (по модела „търсене-предлагане“), те след няколко дни плитко и малко сукане от страна на бебето ще започнат наистина да произвеждат по-малко кърма.

Тоест ако една бременна жена иска да кърми бебенцето си, е много, много препоръчително:

да се подготви за това, как ще слага бебето на гърда. Как е правилно. Какви пози да заема, как да кара бебето да си отваря по-широко устата и така нататък.

Има много материали по темата. Аз лично ще изнамеря всички, които бих препоръчала с две ръце, и ще ги кача в категорията „Материали“. Но е наистина важно майката да разбере идеята – процеса на активирането на сукателния рефлекс на бебето – как трябва да лапне, съшо така – как майката да разбира, че бебето суче правилно ( в лекцията на Христина и за това стана на въпрос). Аз например бях твърдо убедена, че ако позволя на бебето да суче плитко, тоест да лапа само зърното, а не ареолата, то ще доведе до зверска болка и разраняване на зърната и до това, че бебето няма да избозава достатъчно…изобщо знаех, че трябва да направя всичко възможно да лапне и да суче правилно – дълбоко. Описала съм този момент в личната си подготовка за кърмене….И ще ви натяквам до последно, че е много важно да суче правилно, колкото и да съм досадна, защото знам, че наистина е важно и не ви подвеждам. Христина Янева потвържава това. Така че ако не вярвате на мен, някаква проста майка :), вярвайте на експерта с дългогодишен опит!

В лекцията си екпертът по кърмене Христина Янева засегна още един момент:

Да обръщаме внимание на важните неща, не на неважните.

Не е важно да мажем зърната си с кремчета, които отвсякъде се опитват да ни продадат. Самата Янева обясни естествения процес, при който гърдите си изграждат защита на зърната.

Не е важно да се чудим, да гадаем и да се паникьосваме дали бебето е избозало „предното, задното“ мляко. Дълго време бях скептична по този въпрос. Навсякъде бях чела колко е важно бебето да избозава „хранителното“ мляко, да го следим да избозава докрай гърдата и всякакви такива…И усещах някаква простотия относно това, но някакси нямах знанията да обясня, защо е простотия. Аз като кърмих изобщо не мислих, предно, задно, странично, ляво или дясно 🙂 мляко избозава бебето, просто му давах гърда, като поискаше. Сега, като видях лекцията на Янева, получих вече научно потвърждение, че майката изобщо няма какво да го мисли този въпрос. Здрава ли е майката, млякото й е хранително.

Ако някой ви каже, че щом гърдите ви тежат и са пълни, а бебето не наддава добре, значи млякото ви е нехранително, не го слушайте. Не е прав. Това би означавало, че бебето не успява да избозава многото ви мляко, тоест има някаква грешка при самата техника на сучене и там трябва да работите, а не да мислите за хранителността на кърмата си. Експертът го обяснява много добре.

Ако тези не са важни, какво е важно?

ВАЖНО Е да се подготвим да слагаме бебето правилно на гърда.

ВАЖНО Е да направим всичко възможно да сме постоянно с бебето, след като родим.

ВАЖНО Е да проучим и намерим доказан консултант по кърмене, към когото веднага да се обърнем, ако получим проблем. (В никакъв случай не трябва да се шашкаме и да тръгваме да четем форуми! Има ли сериозен проблем, трябва да се работи с един човек – експерт, а не да тръгваме да закърпваме положението на парчета!)

ВАЖНО Е да работим върху своята увереност като майка и да се научим да пресяваме съветите, които ще ни заливат още в болницата. Важно е да не следваме сляпо всичко, каквото ни кажат, а да мислим с главата си и без паника.

Последните две неща ги нямаше точно по този начин в лекцията, но съм сигурна, че Янева би се съгласила с тях. Тя самата загатна за това, че още в началото, от самата болница, започва „да се пречи“ на кърменето да се случи. И човек трябва да е подготвен за тези подводни камъни. Трябва да знае за какво да настоява, какви са основните правилни принципи на успешното кърмене.

Един от несъмнено правилните принципи на правилното кърмене е контактът кожа в кожа още от самото раждане. Янева съветва възможно най-скоро да останем (ние или таткото) с бебето. Честно да си призная, аз се събрах с бебето си чак след две нощи в реанимацията и въпреки това, успях да се радвам на напълно безпроблемно и дълго кърмене. Дори и не се цедих в реанимацията, за да стимулирам кърмата. Чак след втория ден, когато останах с бебето, започнах постоянно да му давам гърди.

НО едно голямо НО:

може би съм изкарала късмет и реално съм рискувала кърменето. Несъмнено правилният принцип е възможно най-ранен контакт с бебето. Този принцип няма да ви подведе. Ако го спазите, няма да сбъркате при всички положения.

Тук е моментът да отворя една скоба. Ако не спазите даден добър принцип на кърмене, това не означава несъмнено и категорично, че ще имате големи проблеми или че няма да успеете да кърмите. НО, да, рискувате да усложните нещата. Аз, например, съм рискувала, като съм си спала спокойно първите нощи и не съм се цедила. Имах късмет, че не получих сериозни проблеми от това. Друга майка може да е рискувала и да е давала от време на време адаптирано мляко на бебето и въпреки това да е успяла да кърми лесно. Но повтарям – тя е рискувала кърменето. За вас, като майки, очакващи бебета, е важно да знаете КОЕ Е ПРАВИЛНОТО, кои са успешните практики за едно лесно и безпроблемно кърмене. Защото ако объркате нещо – може и да изкарате късмет и да се справите въпреки грешката, но…ако не изкарате късмет?…

Затова слушайте какво казва експертът по кърмене Христина Янева.

  • Опитайте се максимално бързо да се доберете до бебето си и да се постоянно с него.
  • Ако първите нощи бебето спи през нощта, вие се цедете, за да го заместите.
  • Не мислете, дали кърмата ви е хранителна, мислете дали бебето бозае правилно и дълбоко, дали гълта, дали се случва храненето.
  • Не се вманиачавайте в храненето си. Достатъчно е да се храните съвсем нормално, често, по малко, без храни-болкуци и това е. Вече ако бебето проявява алергия към нещо, това е друг въпрос и се подхожда според частния случай.
  • Не се заблуждавайте, че „просто вече нямате кърма“. Много майки се отказват да кърмят, защото си мислят, че кърмата им е спряла, защото Бог така е решил. А то не е така. Кърмата намалява, най-често защото бебето не я стимулира достатъчно, не бозае правилно, има грешна организация на кърменето или нещо подобно. Има начини, по които кърмата може да се „върне“. Просто майката трябва да се обърне към консултант по кърмене, за да прецени той къде точно е причината.

Христина Янева направи и една интересна вметка. Да, в 90% от случаите проблемите на майката и бебето се коренят в лоша организация на кърменето, някакви направени грешки още в болницата. Но има едни 10%, при които нещата са по-сложни. Дали физиологична особеност на устичката на бебето, на гърдите на майката, дали тежко раждане и други.

Между другото, затова и включох историята на майката с проблемно кърмене. Тази майка е спадала към онези 10%, при които просто е имало някакъв проблем, който е затруднял изначално кърменето.

Затова тук идва и личният ми апел: ако случайно, след много усилия и желание, все пак не е успеете да кърмите детето си, това по никакъв начин не ви прави нито по-лоша майка, нито по-малко близка с детето си. Винаги знайте, че вие сте мама и давате всичко от себе си за най-доброто на вашето бебе и това само по себе си ви прави най-добрата мама!

Сега, след това мое лирическо отклонение, искам да ви насоча вниманието към това, какво каза Янева за режима на кърмене на бебето. Знаете, това е голям въпрос и много често лошата организация на кърменето, водеща до проблеми, започва с това – неподходящ режим на кърмене.

Ще си позволя да цитирам от статията на Христина:

„Доказано е, че кърмените бебета се развиват най-добре, когато се хранят на поискване. През първите седмици и месеци от развитието на вашето бебе нуждите му се променят много бързо, затова и промените в ритъма на хранене са много големи и може да ви объркват и притесняват.“

И така. Поредно потвърждение на това, че е неправилно бебето са се храни без точно определи часове, както за жалост ни съветват в болниците (най-често съветват през 3 часа).

Всяко бебе си има собствен ритъм и нужди. Янева много подробно обяснява в статията си (линкнах  я по-горе), как различните бебета си създават различни режими:

„Има няколко различни типа нормален ритъм на хранене при различните бебета.

Режимът „час кърмене – час почивка” е типичен в този период и като че ли е най-често срещан.

Във вечерните часове се наблюдава и един друг тип – бебето може да иска да стои на гърдата в продължение на няколко часа. Суче, уж заспива, но след 15 минути се събужда и отново иска да яде… и така 2-3 часа. Може да се притесните, че млякото ви не е достатъчно и затова детето се буди толкова често. Но ако то ака и пишка обилно, значи се храни добре. Това дълго хранене във вечерните часове вероятно е един вид „запасяване”, тъй като често е последвано от по-дълъг сън – около 3-4 часа.

Някои бебета редовно се хранят по този начин – няколко много чести кърмения, през около половин час в продължение на няколко часа, после един продължителен сън за 3-4 часа и отново чести кърмения.

Срещат се и „образцови” бебета, които се хранят по около 20 минути на всеки 3 часа, като по часовник. Всяко дете е различно – има бебета, чийто вътрешен часовник и нужди отговарят точно на „предписваните” 3 часа. Няма нищо лошо в това, стига този ритъм да е изборът на бебето, без то да е приучвано или принуждавано да чака да мине точно определено време преди следващото хранене.

А какво да кажем за бебетата, които още от родилното сучат 10 мин, спят по 4 часа между храненията и съответно имат едва 5-6 кърмения, но затова пък наддават по килограм и половина на месец? Това митично бебе се среща понякога – за пълно объркване на всички представи на родителите и в противоречие с обичайната информация за това какво да очаквате.

Както виждате, режимът на бебето е доста непредсказуем и може да се променя от ден на ден. За да се допълни докрай картинката, е нужно да споменем и моментите, които обръщат с краката нагоре всичко, за което говорихме дотук.

Тъкмо свиквате с вашето бебе и мислите, че сте разпознали неговия ритъм… и ето че един хубав ден просто не можете да го познаете. Бебето, с което сте свикнала, внезапно е заменено от едно изключително неспокойно дете, което се вкопчва като малка пиявица във вас и иска да суче на всеки половин-един час денонощно.

Паниката „какво се случи с кърмата ми” е първата ви реакция, но всъщност въпросът е по-скоро „какво става с бебето в този период”. А на бебето му се случва нещо хубаво – то преживява първия си период на бърз растеж и съвсем нормално има нужда от много енергия. Ще си я набави от млякото – като суче много често за ден-два.“

Има ли нужда изобщо да добавям нещо? Това обяснява факта, защо има майки, които макар че са спазили грешния съвет на медицинския персонал в болницата и са кърмили бебето на всеки 3 часа по точно 20 минути на гърда, все пак (тоест въпреки тази грешка) са успели да кърмят лесно. Защото са имали късмет, че личният ритъм на тяхното бебе е отговарял на този режим. Но ако случайно не са имали този късмет? Щяха да имат проблеми.

ТОЕСТ:

Каква е добрата практика? Какво ако правите, няма да сбъркате?


Ако слагате бебчето на гърда винаги когато то пожелае. За колкото време то има нужда.


А относно това, че бебето трябва да се буди да яде? Тук отново ще ви напомня, че аз не съм го правила, нито съм го будила, нито съм се цедила през нощта. НО изкарах късмет да се размина само със запушване на гърдите на другия ден, които успях самичка с ръце да си отпуша. Реално въпреки че не го будих, то пак успя да научи гърдите да се саморегулират, но е факт, че направих грешка тогава, че не се поизцеждах през дългите паузи през нощта.

ОБЩИЯТ ПРАВИЛЕН ПРИНЦИП е:

Колкото по-честичко от гърдите излиза мляко, толкова по-малък е рискът да се запушат.

ТОЕСТ:

Правилното нещо, което ако следвате, няма да сбъркате е:


Слагайте бебето често на гърда да си цока, винаги, когато то иска И ако спи твърде дълго без да яде, или го събуждайте да бозае, или ако ви се свиди, се поизцеждайте. Общо взето, не оставяйте гърдите за повече от 3 часа без бозаене (или ако не будите бебето – без цедене). Говорим за началото – първите дни, седмици, когато бебето много спи, после вече то само ще си иска много често да бозае, така че няма да има нужда изобщо да го мислите.


И стигнахме до още един изключително важен въпрос: ВЪПРОСА С ЦЕДЕНЕТО

Кога трябва да се цедят гърдите? Кога е вредно да се цедят?

Христина Янева има две толкова полезни статии по тази тема, че най-отговорно ви заявявам:

Достатъчно е да прочетете тези две статии и няма да имате нужда да четете нищо друго по темата за цеденето. В тези две статии има това, което ви трябва да знаете. Слагам линкове:

Трябва ли да се изцеждам след всяко кърмене?

Кога е необходимо да се изцеждам?

Много често в болницата майките получават грешен съвет от медицинския персонал ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се цедят след всяко кърмене, като че ли ако не го правят, ще получат огромни проблеми. Надявам се да прочетете двете статии по-горе и да разберете логиката на цеденето. Когато разбере простичката логика, тогава няма да следвате сляпо каквото ви е казала някоя минаваща акушерка по коридорите на болницата, а ще мислите с главата си.

Това са най-ценните, според мен изводи, които отсях от материалите на експерта по кърмене Христина Янева. Има още много полезни съвети, съветвам ви да прочетете цялата библиотека с темите за кърмене от блога й. Но, аз искам да ви покажа основните, най-важните за началото на кърменето принципи, които са правилни и ще улеснят кърменето ви. Ще обобщя информацията, която отсях от Янева, ето така:

  1. На първо място майката трябва да се подготви за това, как да постави бебето правилно на гърда – така че то да бозае наистина, да гълта, да се храни, а не само да дъвче зърното и да цъка. Янева е подбрала някои от най-точните видеоклипове с добри пози на кърмене в категорията си „ВИДЕО“. Аз ще ви покажа най-основния: уникална анимация, показваща точно какво се случва в устата на бебето, как се задейства сукателния му рефлекс чрез дълбоко бозаене:

2. Майката трябва да кърми бебето на поискване за колкото време то пожелае. В началото, когато то много спи, да гледа поне на 3 часа да излиза мляко от гърдите й (или да събужда бебето да бозае, ако спи, или да се поизцежда, ако й се свиди да го буди).

3. Майкате НЕ ТРЯБВА да доизцежда гърдите си след всяко кърмене. Само ако се усети голяма тежест, запушване, тогава трябва да ги поизцеди за облекчение. Или пък ако гърдите са толкова твърди и препълнени с мляко, че бебето не може да засмуче ареолата. Тогава трябва да се поизцеди мляко на ръка, да се масажира ареолата да омекне, за да може бебето да засуче. След всяко кърмене трябва да се цеди гърдата само ако бебето бозае грешно, неефективно и не може да изсмуче достатъчно мляко, тогава майката „довършва работата вместо бебето“. Цедене на гърдите е необходимо и ако майката „чака“ бебето – например след секцио не й дават дълго време да го кърми или пък бебето е недоносено и първите седмици не бозае от майката или майката приема лекарства и не трябва да дава кърма на бебето. ЗАКЛЮЧЕНИЕ за цеденето: При здрава мама – здраво бебе и ако бебето бозае правилно и кърменето се случва, тогава гърдите се поизцеждат внимателно само с цел облекчение и омекотяване на гърдите тогава, когато майката ги усети прекалено твърди и болезнени. Цеденето е задължително, ако майката трябва да „замества бебето“.

4. Майката НЕ ТРЯБВА да дохранва бебето с изкуствено мляко само защото бебето е спаднало леко на тегло през първите дни. Ако бебето се храни на поискване, често и колкото дълго иска и бозае правилно, дълбоко, и ако майката и бебето са здрави, няма нужда от допълнително мляко. Не само няма нужда, но и додаването би намалило произвеждането на естествена кърма на майката и би довело до заблудата, че „просто вече нямам мляко“.

Според мен, това са четирите най-основни въпроса: Как бебето суче? Каква е организацията на кърмене? Дали, как и кога се цеди майката? Дохранва ли бебето с друго освен кърма? При тези четири момента най-често стават грешки още в болницата и провалят кърменето на много майки. Затова ако съблюдавате тези четири неща, най-вероятно ще ви е много лесно.

А относно Христина Янева? Това е човек, на когото можете да се доверите. От всичко нейно, което прочетох, убедена съм, че няма да ви подведе. Жената знае.

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.