Експертът Ася Демирева говори за кърменето

В предната статия засегнахме така важния въпрос за правилното поставяне на бебето на гърда. Показах ви демонстративно видео на консултанта Ася Демирева.


Ася Демирева има над 12 години опит като консултант по кърмене. Сертифицирана е като международен консултант към Борда на консултантите по лактация. Ще ви представя някои нейни позиции относно често задавани въпроси, свързани с кърменето. Какво съветва Ася? Нека видим дали казаното от нея се припокрива с изводите, до които сме стигнали до момента. Нека видим, ще се затвърдят ли някои принципи или ще се появят условности?


Започвам направо със съветите на Ася.

Първото и най-важно нещо е подготовката на гърдите. Прочетох нейна статия на тази тема, ако желаете, се запознайте и вие: ето тук. Предупреждавам ви, ще се изненадате. Не очаквайте препоръки за търкане на зърната с груби кърпи…

Как да подготвим гърдите си за кърменето?


Като се подготвим за това, да слагаме бебето правилно на гърда.


Доста бременни жени биха се шашнали от този отговор. „Е, как?? Не трябва ли да се мажат зърната със специален крем, който предпазва от разраняване? На една лекция ми го обясниха…“

Тук ще се усмихна. 🙂

„На една лекция“ ще ви обясняват много неща. Онзи ден обикалях в един от моловете, търсейки нещо, и попаднах на лекция, водена на микрофон, за….забележете: успокояващи капки против стрес за майки и бебета. Лекторката (продавачката на капки) обясняваше с визуализация на сцената как за бебето е изключително стресираща новата среда и капвайки 5,6 от тези капки във ваничката по време на къпане, те ще подействат на него и на майката успокояващо в този така труден период на адаптация…Наблюдавах публиката, имаше бременни жени, които седяха с тефтерчета и прилежно си водеха записки. Има ли нужда да загатвам, че дали ще капнете тези капки или ще капнете няколко капки вода от чешмата е едно и също?

Позасмях се малко на този открит „битак за бебешки стоки“

и продължих обиколката. След 15 минути пак стигнат до „битака“ и видях нова „лекторка“, с нова презентация: на едно шише. Все едно виждах човешкия скелет със стрелки и надписи на всяка част. Нали се сещате картинката? Така и това шише беше „разкостено“ с надпис към всяка мъничка частичка и говорителката „обучаваше“ хората, разказваше им защо и как всяка частичка на това шише е изключително важна за правилното и щастливо пиене на бебето. Малко вече се поядосах.

Ядосах се, докато гледах сладка лекцийка за бъдещи майки?

Да. Защото това си беше откровено промиване на мозъците на бременните, които и без това са стресирани и получават купища информация отвсякъде. Такива „лекции“ вредят на бременните жени, те ги объркат. Изместват фокуса им от важното към неважното. И така ще се стигне дотам дадена жена като роди, да си е накупила всякакви кремчета, капчици, биби, лъжички, кърпички, но уви, да не знае какво да прави с бебето си.


Направих това лирическо отклонение, за да ви насоча към това, да бъдете критични към информацията. И да мислите какво намерение стои зад дадената информация.


И така. Съветът на Ася Демирева относно това, как да подготвим гърдите за кърменето, отчасти е: не купувайте предпазващи кремчета.

Природата сама се е погрижила.

Ася обяснява, как по време на бременността ареолите потъмняват, по тях се появяват пъпчици, жлези на Монтгомъри. Тези жлези вършат работата на онези кремчета и при това 100 пъти по-добре, защото освен че пускат секрет, който овлажнява кожата на ареолите и я прави мека и еластична, този секрет има мириса на околоплодната течност. Това спомага на бебето да се ориентира към гърдата още когато се роди.

Колкото и да сте се мазали с кремчета по време на бремеността, поставите ли бебето грешно на гърда, кожата ви пак ще се разрани и ще получите рагади.

Ася изказва същото твърдение като друг международно квалифициран експерт по кърмене: Христина Янева.

А именно:

Най-добрата превенция на разранени зърна (и още куп проблеми) е правилното поставяне на бебето на гърда.

ТОВА е нещо важно, мили бременни жени. ТОВА е нещо, за което:

 • си заслужава да посетите лекции на утвърдени консултанти по кърмене;
 • си заслужава да изгледате купища демонстративни видеоклипове;
 • си заслужава да четете.

Това е нещото на което и аз обърнах най-голямо внимание в подготовката си за кърмене и не съжалих. (Между другото, аз дори не знаех, че съществуват кремчета за мазане на зърната, нито се интерсувах какви биби има на пазара. За мен това беше излишна информации, неважна. )

Ще си позволя да цитирам Ася Демирева:

„Най-добрата превенция на ранички по зърната (рагади) е правилното поставяне на бебето на гърда. От това зависят и вашият комфорт, и този на бебето, и количеството на млякото, което то ще изсуче и много, много други неща…“

В тази връзка, за важните и неважните неща от подготовката за кърменето, Ася обяснява, че е излишно купуването на вещи преди раждането. Защото една майка не знае, дали ще ползва нещо или не. Може да ползва помпа за кърма, може и да не ползва. Ако се наложи, магазините са близо, винаги може да се реагира и да се купи.

Ася поставя акцент на ВАЖНИТЕ неща от подготовката.

Кои са те? Какво е най-добре да направите, докато сте бременни? (Не цитирам директно, а преразказвам с добавки от моя страна)

 1. Учетете, четете за кърменето, за неговата същност, неговата природа. Как се случва кърменето? Какъв е процесът? Как да не му пречим да се случи?
 2. Потърсете приятелки и познати жени с ПОЗИТИВЕН опит в кърменето. Те ще ви кажат правилни практики на кърмене. (не се съветвайте с жени, които са имали неуспешно или проблемно кърмене).
 3. Потърсете добър, утвърден консултант по кърмене. Той на първо място ще ви помогне да разберете правилните практики в кърменето и на второ място: ако получите проблеми в началото, ще можете с негова помощ да реагирате бързо и адекватно. По тази тема имам какво да ви кажа.
 4. Оставете тялото да си върши работата и не му пречетете. Изкуствените вмешателства в естествения процес на хранене на бебето в повечето случаи водят до проблеми.

Към четвъртия съвет ще добавя, че болницата е мястото, където трябва да се много нащрек, защото именно там започва да се пречи на кърменето да се случи.

След като сте се подготвили за кърменето и сте родили, веднага идва въпросът:

Кога трябва да е първото хранене на бебето?

Ася Демирева дава същия отговор като Христина Янева, а именно:

Веднага. Тоест, колкото по-рано бебето се „слее“ с майка си, толкова по-големи са шансовете за безпроблемно кърмене.

Не забравяйте за приказката: „Пъпната връв се заменя от гърдата“. Тази приказка няма да ви подведе.

Бебето изпитва много силна нужда от майка си, след като се роди. Нуждае се от познатия глас, мирис и познатото спокойствие. Това е една от функциите на жлезите на Монтгомъри – да привлекат бебето към гърдите с познатия аромат на околоплодна течност. Потвърден вече от двама специалисти, този съвет е много ценен:

Дайте всичко от себе си да бъдете възможно най-скоро с бебето си!

Ще ви припомня, че в нашите болници това е борба: борба да се „докопаме“ до полагаемите ни се бебета. Докато Ася говори с много нежен и деликатен тон към читателките (понеже е професионалист), аз пък ще ви кажа нещо с не толкова нежен тон (мога да си го позволя, защото съм непрофесионалист:):

Мили бъдещи майки,

стегнете се в болницата. Не очаквайте някой да се грижи за вас. Това, колко бързо ще се възстановите от раждането, зависи основно от нагласата ви. Когато родите, не мислете за лукса в болницата, за отношението на акушерките, за храната, която ви дават. Мислете единствено и само за едно:

Вие сте майката на едно бебенце, което има нужда от вас. Вие носите пълната отговорност за него. Вие трябва да се стегнете и да поемете отговорността. Вие не сте болна жена, не сте клиент на болница, не сте жертва. Вие сте една майка с отговорност към детето си.

Настоявайте да сте с бебето колкото може по-скоро. Досаждайте, досаждайте и пак досаждайте. Нека ви запомнят. Постоянно питайте: „Кога ще съм при него? Няма ли как по-рано да ме качите при него? Чувствам се добре, искам да го кърмя..“ Пак и пак и пак. Само така се прави пробив в системата на българските болници. Само така ще намалите времето на раздяла между вас и бебето.

………

Когато вече сте с бебето, идва ред да го кърмите. Ася обясява много подробно стъпка по стъпка как можем да се настаним и да поставим бебето на гърда. Вижте стъпките в тази статия.

Препоръчвам Ви обаче да изгледате видеото, специално посветено на тази тема, защото там Ася Демирева показва нагледно как става правилното засукване на бебето.

Какво съветва Ася Демирева за интервалите на хранене на бебето? За продължителността на кърменето?

Съветва същото, каквото съветва и другият експерт по кърмене Христина Янева. Съветва същото, в каквото съм се убедила аз , както и още жени с безпроблемно кърмене, от личен опит.


Ще цитирам Ася:

„Не забравяйте – бебето не се различава от вас:
…вас никой не ви кара да бързате, когато се храните (не му засичайте време);
…никой не ви спира да хапнете, когато намерите за добре (не му засичайте интервали между храненията);
…храненето е удоволствие и чрез него бебето расте! В началото то има нужда от поне 10 хранения в денонощието.“


И така. Правилните принципи са следните:

 • Бебето се храни на поискване. Не през 3 часа, както съветват в нашите болници.
 • Бебето стои на гърда колкото време има нужда. Не точно 10(20) минути, както съветват в нашите болници.

Важно условие е бебето да бозае правилно. Поставено ли е бебето грешно на гърда, всичко ще се обърка. Затова правилното поставяне на бебето на гърда е тема номер 1 по важност в подготовката за кърмене.

Какво казва Ася Демирева за количеството кърма? Кои майки имат и кои майки нямат кърма?


По този въпрос отново има абсолютно еднакви мнения на специалистите и на майките с положителен опит в кърменето.

Всички жени в нормално здравословно състояние могат да произвеждат толкова мляко, че то да задоволи на 100% нуждите на бебето.

Митът, че някои жени имат повече кърма от други (защото Господ им е дал повече) за жалост витае из нашите болници. Чувала съм акушерка да казва на млада майка:

Ти с тия малки гърди няма как да кърмиш“ – признак на крайно невежество и липса на елементарни познания за процеса и механизма на кърмене. (Количеството кърма няма общо с големината на гърдите).

Чувала съм медицинско лице да казва:

Давай му адаптирано мляко, докато чакаш да ти слезе кърмата„. – Това е безкрайно грешно. Един такъв съвет нанася голяма вреда на кърменето. Защото „чакайки“ Бог да прати кърма, майката не прави това, което е НУЖНО, за да има повече кърма, а именно: да поставя бебето да суче.

Ася обяснява много добре в тази статия процеса на кърмене, основните механизми, по които се случва. Тя много точно нарича механизмите „ЗАКОНИ“. Това наистина са закони на природата, това е

„конситуцията на кърменето“.

Горещо ви препоръчвам да прочетете статията. Аз лично съм писала многократно за това, че за да имате кърма, трябва бебето да бозае кърма.

С две думи казано: ако бебето бозае правилно и ако бозае, когато прояви желание и за колкото време желае, вие най-вероятно ще се радвате на безпроблемно кърмене и няма да дохранвате.

Самата Ася казва:

„Добрата лактация всъщност е добър менджмънт от страна и на мама, и на бебето.“

А в своя лекция Христина Янева споделя, че 90% от случаите на проблемно кърмене става въпрос за недобра организация на кърменето, за някаква допусната грешка и едва 10% има някаква специфика, която затруднява (дали къса юздичка на бебето, дали травмиращо раждане и т.н.)

Материалите на Ася Демирева не се изчерпват с тези няколко статии, на които ви обърнах внимание. Но избрах тези, защото ги сметнах за най-подходящи за целта ми. А целта ми е да намеря и да ви покажа:

правилните, неподвеждащите практики в кърменето. 

Тоест, ако вие сте бременна и искате да кърмите: какво трябва да правите, за да нямате проблеми (ако дай Боже, всичко е наред с вас и бебето):

Ще направя обобщение на изводите от Ася Демирева:


 • Подгответе се добре за кърменето – отсявайте важното от неважното;
 • Намерете добър консултант по кърмене, на когото да разчитате при нужда;
 • Научете как се поставя бебето правилно на гърда. Знайте, че от това зависи не само, дали ще ви е комфортно кърменето, но и колко мляко бебето ще избозава, колко мляко гърдите ще произвеждат;
 • Съберете се с бебето колкото се може по-скоро след раждането;
 • Поставете го правилно на гърда, позволете на бозаенето да се случи;
 • Слагайте бебето на гърда на поискване, колкото време то желае.

Като цяло нищо сложно, нали? Ако все пак цялата тази работа ви се струва прекалено стресираща, просто си намерете консултант и разчитайте на него.

Успех от мен!

"Кърмене без мъки" във фейсбук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.